παθησεις στην καρδια | σπινθηρογραφημα | τι σημαινει ηθος | λοιμωξη του αναπνευστικου

Οι φυτικές στερόλες μέσο πρόληψης της χοληστερόληςΟι φυτικές στερόλες, φυσικό συστατικό των φυτικών ελαίων, συστήνονται επισήμως από το Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη Χοληστερόλη των ΗΠΑ (NCEP). Πιο συγκεκριμένα, στο Προτεινόμενο Μοντέλο Διαβίωσης, προτείνεται η ένταξη 2 γραμμαρίων φυτικών στερολών στο καθημερινό διαιτολόγιο ατόμων με υψηλά επίπεδα LDL «κακής» χοληστερόλης και ατόμων με καρδιακά νοσήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση της LDL χοληστερόλης αποτελεί πρωτεύοντα στόχο της έκθεσης του NCEP, στην προσπάθεια για πρωτογενή πρόληψη των καρδιοπαθειών σε ενήλικες.

Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή/ ερευνητή Law και άλλων, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Mediaca Journal, «μείωση κατά 10% των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια κατά 50% στους άνδρες ηλικίας 40 ετών».

Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνικό πληθυσμό, καθώς οι καρδιοπάθειες είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας και στην Ευρώπη γενικότερα.

Οι φυτικές στερόλες, χάρη στην πρόοδο της σύγχρονης βιομηχανίας τροφίμων, έχουν ενταχθεί επιτυχώς σε προϊόντα της καθημερινής μας διατροφής, και πιο συγκεκριμένα στις μαργαρίνες, αποτελώντας σημαντική καινοτομία στο διαιτολογικό έλεγχο της χοληστερόλης. Τα 2 γραμμάρια φυτικών στερολών που συστήνει το NCEP ισοδυναμούν με 25 γρ. μαργαρίνης/spread εμπλουτισμένης με φυτικές στερόλες.

Οι φυτικές στερόλες έχουν παρόμοια μοριακή δομή με αυτή της χοληστερόλης και παρεμποδίζουν την απορρόφησή της από το έντερο. Είναι μικροσυστατικά των φυτικών ελαίων. Απαντώνται στη διατροφή, σε χαμηλά επίπεδα, σε τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά π.χ. στα φρούτα, τα λαχανικά στα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, τους καρπούς και τα δημητριακά.

Η δράση των φυτικών στερολών στη μείωση της χοληστερόλης έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή αλλά και την ελληνική επιστημονική κοινότητα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ (Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας), «Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου δυστυχώς και στην Ελλάδα. Το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η πρόληψη είναι η αιχμή του δόρατος στη μάχη της υγείας. Η σωστή διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στον τομέα της πρόληψης. Φυσικά συστατικά των τροφών όπως οι φυτικές στερόλες, γνωστές για την ιδιότητά τους να μειώνουν την χοληστερίνη είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι μας στον αγώνα για μια υγιή καρδιά»

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.