φυσικοθεραπεια σε χρονια αποφρακτικη πνευμονοπαθεια | βοτανα για βροχικο ασθμα | γεωγραφικη γλωσσα

Η πρώτη υπερατλαντική τηλε-εγχείρηση με ρομπότΜία εγχείρηση διαφορετική από τις άλλες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε νοσοκομείο του Στρασβούργου. Το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν ότι οι χειρούργοι βρισκόντουσαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Ν. Υόρκη, από όπου και έδιναν εντολές σε ένα ρομπότ που βρισκόταν στο χειρουργείο και έφερε το όνομα Ζευς. Επρόκειτο για μία εγχείρηση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης από μία ασθενή ηλικίας 68 ετών. Το όλο εγχείρημα ονομάστηκε Λίντμπεργκ, προς τιμήν του πιλότου που έκανε την πρώτη υπερατλαντική πτήση. Σύμφωνα με τους γιατρούς που πήραν μέρος στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο, σε μερικά χρόνια θα είναι εφικτές πολύπλοκες επεμβάσεις αυτού του τύπου, και μάλιστα σε περιοχές του κόσμου που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν.

Η εγχείρηση διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, ενώ η ώρα που χρειάστηκε για να ρυθμιστεί το ρομπότ ήταν 16 λεπτά. Δεν υπήρχε καμία επιπλοκή ούτε κατά τη διάρκεια της εγχείρησης ούτε κατά την μετεχγειρη τική πορεία και η ασθενής πήρε εξιτήριο μέσα σε 48 ώρες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των χειρούργων κ. Ζακ Μαρσεσκό ο τεχνολογικός αυτός άθλος έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια της ρομποτικής και της υψηλής πιστότητας μετάδοσης των δεδομένων.

Χάρη στους μηχανικούς της France Telecom τα δεδομένα, που έπρεπε να ταξιδέψουν 14.000 χιλιόμετρα, μεταδίδονταν διαμέσου ενός δικτύου οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας με καθυστέρηση μόλις 155 χιλιοστά του δευτερολέπτου, όταν το αποδεκτό όριο είναι 330 χιλιοστά.

Μέχρι σήμερα η τηλεχειρουργική περιοριζόταν σε μία απόσταση μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, λόγω της διαφοράς της ώρας στα δίκτυα επικοινωνίας από χώρα σε χώρα.

Το όλο σύστημα είχε δοκιμαστεί πρώτα σε πειραματόζωα προκειμένου να διαπιστωθεί η αξιοπιστία του, αλλά και η ικανότητα των γιατρών στον χειρισμό των τηλεματικών συστημάτων.

Το εντυπωσιακό στο όλο εγχείρημα ήταν η μεγάλη απόσταση που χώριζε τους γιατρούς από τον ασθενή. Πρόκειται στην ουσία για την τρίτη μεγάλη εξέλιξη στον τομέα της χειρουργικής τα τελευταία δέκα χρόνια. Η πρώτη αφορούσε την ανάπτυξη των αναίμακτων χειρουργικών επεμβάσεων και η δεύτερη την εισαγωγή των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της τηλεματικής στην Ιατρική.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.