Από αρτηριακή υπέρταση πάσχει το 20% του πληθυσμού στη Δύση

Από αρτηριακή υπέρταση, έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο αγγειοεγκεφαλικές προσβολές, νεφρική ανεπάρκεια και συμφορητική ανεπάρκεια, πάσχει το 20% του πληθυσμού στη Δύση, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη.

Η πάθηση μάλιστα αυτή, είναι υπεύθυνη για τις πολλές επισκέψεις στα ιατρεία και την αναγραφή περισσότερων συνταγών από κάθε άλλη νόσο και αποτελεί ένα τεράστιο κοινωνικό-οικονομικό πρόβλημα.

Η επίπτωσή της νόσου αυξάνεται με την ηλικία. Σύμφωνα με επίσημες αμερικανικές στατιστικές 50.000.000 ενήλικες έχουν υπέρταση. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι περισσότεροι από ένας στους δέκα Ελληνες είναι υπερτασικοί (1.500.000) και από αυτούς, με βάση τα διεθνή δεδομένα, μόνο το 25% θεραπεύεται.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι παγκοσμίως η κυριότερη αιτία θανάτου, καθώς υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των θανάτων οφείλονται στις καρδιοπάθειες. Σύμφωνα με τους ειδικούς η φαρμακευτική θεραπεία δεν μπορεί να έχει ως μοναδικό στόχο τη μείωση της αρτηριακής πίεσης αλλά τη διόρθωση της βλάβης των τελικών οργάνων-στόχων (καρδιά, νεφροί, εγκέφαλος, οφθαλμοί).

Συνεπώς, τα σπουδαιότερα κριτήρια σήμερα για την επιλογή του καλύτερου αντιυπερτασικού φαρμάκου είναι η ευνοϊκή επίδρασή του στα τελικά όργανα-στόχος και στην ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Η πλέον πρόσφατη κατηγορία φαρμάκων η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, πληροί τους όρους αυτούς, είναι οι ανταγωνιστές Αγγειοτασίνης ΙΙ με πρώτο εκπρόσωπο την ουσία Losartan. Η ασφάλεια του Losartan επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης όπου αναλύθηκαν τα συνταγογραφικά δεδομένα 21.723 νεοδιαγνωσθέντων υπερτασικών ασθενών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση