Γιατροί αρνήθηκαν αιμοληψία για αλκοτέστ

Γιατροί του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης αρνήθηκαν να πάρουν αίμα από τραυματίες σε τροχαίο, προκειμένου να γίνει εξέταση για την ύπαρξη ή μη οινοπνεύματος στον οργανισμό τους, ισχυριζόμενοι ότι η ενέργεια αυτή είναι παράνομη και αντισυνταγματική.

Το Τμήμα Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων κατήγγειλε την πράξη των γιατρών στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και ήδη η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.

Οπως αναφέρεται στην καταγγελία του ΤΟΤΑ, στις 15 Ιουλίου, ειδικευόμενος γιατρός της Δ΄ Χειρουργικής Κλινικής, αρνήθηκε να πάρει αίμα από γυναίκα που είχε εμπλακεί σε τροχαίο στην Κατερίνη και νοσηλευόταν στο Παπανικολάου.

Μετά από την επιμονή των αστυνομικών, ο γιατρός προέβη τελικά στη λήψη του αίματος αλλά αρνήθηκε να παραδώσει το σχετικό δείγμα και να υπογράψει το πρωτόκολλο αιμοληψίας. Ο ίδιος γιατρός, όπως καταγγέλλεται από το ΤΟΤΑ, προέτρεψε συνάδερφό του και τον έπεισε τελικά, να μην υπογράψει πρωτόκολλα αιμοληψίας που αφορούσαν άλλους τρεις τραυματίες που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο μετά από τροχαίο στην Ασπροβάλτα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος του νοσοκομείου Παπανικολάου, κ. Λάμπρος Παπαδημητρίου, εξέφρασε την άγνοιά του για το περιστατικό σημειώνοντας ωστόσο ότι θα προχωρήσει σε έρευνες και αν υπάρξουν ευθύνες θα καταλογισθούν.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΤΟΤΑ κ. Ιωάννης Μαρνάς, τόνισε στο ΑΠΕ ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, οι γιατροί υποχρεούνται να προβαίνουν σε αιμοληψία όταν υπάρχει εντολή από αρμόδια αστυνομικά όργανα που διερευνούν την ύπαρξη ή μη, αλκοόλης σε άτομα που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, έκρινε ανεπαρκείς τους ελέγχους αλκοτέστ που πραγματοποιούνται από αστυνομικούς της Τροχαίας στους οδηγούς οχημάτων, μόνο με τη χρήση της γνωστής ηλεκτρονικής συσκευής και δε συνοδεύονται από αιματολογικές εξετάσεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση