Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου στη Συνέλευση του ΟΗΕ για το AIDS

Τον στρατηγικό ρόλο του Οργανισμού στις προσπάθειες καταπολέμησης της μάστιγας του AIDS και την αποφασιστικότητα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να καταστήσει το θέμα αυτό προτεραιότητα των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε στην ομιλία του στην 26η Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης για το HIV/AIDS, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Φρίξος Σαββίδης.

Τόνισε, επίσης, την παγκόσμια διάσταση του προβλήματος του οποίου η επιδημική τάση επιβάλλει άμεσες και συντονισμένες ενέργειες καθώς επίσης συστράτευση όλων των διαθέσιμων πόρων αφού είναι βέβαιο ότι καμία χώρα από μόνη της δεν είναι σε θέση να φέρει τις αναγκαίες αλλαγές.

Ο κ. Σαββίδης επισήμανε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μια από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία της στον τομέα της υγείας και σημείωσε ότι η πανδημία του AIDS δεν άφησε ανεπηρέαστη καμία περιοχή στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει την πρόοδο και ανάπτυξη πολλών χωρών.

Στο εθνικό επίπεδο ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Κύπρος αντιμετώπισε για πρώτη φορά το πρόβλημα το 1986, παραμένει όμως, είπε, χώρα με χαμηλά ποσοστά ατόμων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

Η κυβέρνηση, τόνισε, από την αρχή έθεσε στις προτεραιότητες της το θέμα με την ανάπτυξη ενός πρώτου στρατηγικού σχεδίου σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με την ίδρυση εθνικής επιτροπής για το AIDS, στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι από όλα τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, από τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών.

Ακολούθως, πρόσθεσε, τέθηκαν σε άμεση εφαρμογή μηχανισμοί χρηματοδότησης για υποστήριξη των ατόμων που έχουν προσβληθεί από το AIDS και για προώθηση εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού και των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός τόνισε, ότι στην Κύπρο από τη στιγμή που εμφανίστηκε η ασθένεια προσφέρονται δωρεάν η θεραπευτική αγωγή περιλαμβανομένης φαρμακευτικής αγωγής τελευταίου τύπου, η νοσοκομειακή περίθαλψη, οι εργαστηριακές εξετάσεις και οι ιατρικές συμβουλές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση