Αμφισβητείται η αυτοεξέταση του μαστού στον Καναδά

Η ψηλάφηση του στήθους κάθε μήνα, που συνιστάται στις γυναίκες επί δεκαετίες, ώστε να εντοπίσουν τις πρώτες ενδείξεις καρκίνου του μαστού, βοηθά ελάχιστα στην καταπολέμηση της νόσου, ενώ μπορεί να αποδειχθεί και βλαβερή για την υγεία τους, σύμφωνα με την Καναδική Δύναμη Προληπτικής Ιατρικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία επτά διεθνών ερευνών που έγιναν την περίοδο 1996-2000 για την αποτελεσματικότητα της ψηλάφησης του στήθους από την ίδια τη γυναίκα, έδειξε ότι η μέθοδος δεν απέδωσε, όσον αφορά την παράταση της ζωής ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Στην καναδική έκθεση τονίζεται ότι οι γυναίκες πρέπει να εμπιστεύονται αποδεδειγμένες εξετάσεις για ανίχνευση καρκίνου του μαστού, όπως η μαστογραφία και η εξέτασή τους από μαστολόγο.

“Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ωφέλεια από την εξέταση που κάνουν οι ίδιες οι γυναίκες στους μαστούς τους, για τη μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο”, τονίζουν οι καναδοί ειδικοί.

Η έκθεση που έρχεται να ανατρέψει μια πρακτική δεκαετιών για ανίχνευση καρκίνου του μαστού και πρόληψη θανάτων από επιπλοκές της νόσου, δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Ιατρικής Ενωσης του Καναδά.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η ψηλάφηση από τη γυναίκα μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια, καθώς οι γυναίκες καταλαμβάνονται από άγχος όταν ψηλαφίσουν έναν όγκο και πολλές προχωρούν σε βιοψία των όγκων αυτών που τελικά είναι καλοήθεις.

Οι συντάκτες της έκθεσης συνιστούν στις γυναίκες ηλικίας 40 με 69 ετών να μην κάνουν ψηλάφηση του στήθους τους, καθώς λίγες την κάνουν τακτικά και ακόμη λιγότερες, σωστά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση