Σχέση ρευματοειδούς αρθρίτιδας και περιοδοντίτιδας

Ατομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν διπλάσιες πιθανότητες, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, να έχουν και περιοδοντίτιδα, σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Periodontology.

Οι επιστήμονες εξέτασαν για περιοδοντίτιδα 130 άτομα, από τα οποία, τα 65 έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα (Ρ.Α.) Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος όρος απώλειας δοντιών εξ΄αιτίας της περιοδοντικής νόσου στους ασθενείς που έπασχαν από Ρ.Α. ήταν 11.6, ενώ στους υγιείς ήταν 6.7.

Επίσης βρέθηκε ότι το 69.2% των ασθενών που έπασχε από Ρ.Α. είχε ελαφριά έως σοβαρή απώλεια οστικής στήριξης των δοντιών εξ΄αιτίας της περιοδοντικής νόσου.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του Journal of Periodontology, Robert Genco, DDS, PhD, η καλύτερη κατανόηση της αιτιοπαθογένειας των δύο αυτών νόσων, θα βοηθήσει να βρεθούν νέες θεραπείες για την ίαση με φάρμακα που θα τροποποιήσουν την αντίδραση του σώματος στην φλεγμονή”, δηλώνει ο Genco.

Ο πρόεδρος της American Academy of Periodontology, Michael McGuire, DDS, τόνισε πως όσοι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι πρέπει να ελέγχουν τακτικά την κατάσταση των ούλων τους και των περιοδοντικών ιστών, και να υποβάλλονται στην αναγκαία θεραπεία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση