Η πλασματική εικόνα της ταύτισης δρα θετικά μέσα σε μια σχέση

Μήπως στα μάτια του συντρόφου σας βλέπετε την ‘αδελφή ψυχή’ και νιώθετε πλασμένοι ο ένας για τον άλλον; Εάν ναι, τότε είστε ένας από τους πολλούς που ταυτίζονται με τον παρτενέρ τους και δίνουν μια ρομαντική χροιά στη σχέση τους. Εστω και αν πρόκειται για μια πλασματική εικόνα που βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα, αυτή η αντιμετώπιση συμβάλει θετικά στη διατήρηση μιας σχέσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Personality and Social Psychology.

Επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα στην οποία συμμετείχαν 105 ζευγάρια, τα οποία ήταν παντρεμένα ή συζούσαν για τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς επίσης και 86 ζευγάρια, που διατηρούσαν πρόσφατο δεσμό. Τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με την ποιότητα της σχέσης τους, με τα συναισθήματα τους και με τις πεποιθήσεις τους.

Τους ζητήθηκε επίσης να αναφέρουν αν νιώθουν κατανόηση μέσα στη σχέση και αν υπάρχει η απαραίτητη επικοινωνία. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα ζευγάρια που είχαν σοβαρό δεσμό ή ήταν παντρεμένα ένιωθαν μεγαλύτερη ικανοποίηση και ταυτίζονταν περισσότερο με το σύντροφό τους σε σχέση με τα ζευγάρια που ήταν λίγο καιρό μαζί. Μάλιστα τα άτομα που φαντάζονταν πως είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον σύντροφό τους – ακόμα και αν εθελοτυφλούσαν – ήταν περισσότερο ευτυχισμένα από αυτά που έβλεπαν ξεκάθαρα την προσωπικότητα του άλλου.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η πλασματική εικόνα που έχει κάποιος για τον σύντροφο του, όταν δεν έχει τεράστια απόκλιση από αυτό που είναι, τότε μπορεί να δράσει θετικά μέσα στη σχέση και να οδηγήσει στην αποφυγή έντονων διαφωνιών και συγκρούσεων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση