Ζητούν άσκηση ποινικών διώξεων για τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς

Να διεξαχθεί έρευνα και να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και κατά παντός άλλου υπευθύνου που διέταξε τους βομβαρδισμούς με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ζητούν από την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κ. Κ. Ντελ Πόντε, τρεις ελληνικοί φορείς.

Οπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου οι πρόεδροι των τριών φορέων, που είναι ο κ. Αντ. Ρουπακιώτης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο κ. Μενουδάκος, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες και σύμβουλος Επικρατείας, καθώς και η κ. Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Οι τρεις φορείς, με την αναφορά τους προς την κυρία Κάρλα Ντελ Πόντε, ζητούν συγκεκριμένα να ασκηθούν ποινικές διώξεις για δύο αδικήματα και πιθανώς και για τρίτο, εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε σκοπός εξόντωσης του γιουγκοσλαβικού λαού.

Τα δύο βέβαια αδικήματα, τα οποία έχουν διαπραχθεί, σύμφωνα με τους τρεις φορείς, είναι:

1) Παραβίαση νόμων ή εθίμων του πολέμου (σύμφωνα με το άρθρο 2 του καταστατικού του ICTY), που αφορά τη χρήση τοξικών ή άλλων όπλων που έχουν κατασκευαστεί για να προξενούν ανώφελο πόνο.

2) Σοβαρές παραβιάσεις των Συνθηκών της Γενεύης του 1949 (άρθρο 2 καταστατικού του ICTY) και συγκεκριμένα ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προθέσεως πρόκληση μεγάλου πόνου ή σοβαρής βλάβης της σωματικής ακεραιότητας ή της υγείας.

Ακόμα, ζητούν να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της γενοκτονίας (άρθρο 4 καταστατικού του ICTY).

Κατά τους ελληνικούς φορείς, χρησιμοποιώντας βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, παρά το γεγονός ότι υπήρχε απόδειξη των βλαβερών επιπτώσεών τους, το ΝΑΤΟ συνειδητά δέχθηκε ότι η ενέργειά του αυτή θα μπορούσε να έχει καταστρεπτικό και επιβλαβές αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια, τα άτομα που έδωσαν την εντολή χρήσης των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου ενήργησαν από πρόθεση και με δόλο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση