ta organa tou somatos | βιταμινη α ελλειψη | μικροβιαιμια | λοιμωξη αναπνευστικου πυρετος

Αlzheimer: Το κόστος της μακροζωίαςΔιαστάσεις επιδημίας λαμβάνει παγκοσμίως η νόσος του Αlzheimer, η πιο βαριά μορφή γεροντικής άνοιας, που καταστρέφοντας εγκεφαλικά κύτταρα εμφανίζεται κυρίως μετά το 65ο έτος της ηλικίας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψυχοφυσιολογίας που γίνεται στην Θεσσαλονίκη, η νόσος του Αlzheimer αποτελεί ένα συνεχώς αυξανόμενο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες προσβάλλει τους ανθρώπους σε ποσοστό πάνω από 1% στην ηλικία των 60-65 ετών και ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο κάθε πέντε χρόνια, για να φθάσει πάνω από 30% στις ηλικίες μεταξύ 85 και 90 ετών.

Στις ανεπτυγμένες χώρες ζουν στις ηλικίες αυτές περισσότερα άτομα και αν δεν βρεθεί κάποια αποτελεσματική θεραπεία και η δημογραφική αυτή αύξηση συνεχιστεί, τότε ο αριθμός των πασχόντων από τη νόσο του Αlzheimer θα διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια.

Στο σύνολο των ανοιών, η νόσος αυτή αποτελεί το 70%, δηλαδή είναι περισσότερο συχνή από όσο όλες οι άλλες άνοιες μαζί, ενώ αποτελεί τη τέταρτη σε συχνότητα αιτία θανάτου των ενηλίκων παγκοσμίως μετά τα καρδιακά νοσήματα, τον καρκίνο και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Σήμερα οι ασθενείς με Αlzheimer υπολογίζονται σε όλο τον κόσμο σε 15-18 εκατομμύρια, από τα οποία 4 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και 2,5 εκατομμύρια στην Ευρωπαiκή Ένωση. Στην Ελλάδα οι ασθενείς ανέρχονται σε 70-100 χιλιάδες.

Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία ανακοίνωσε ο αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιώργος Μεντενόπουλος μιλώντας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοφυσιολογίας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με την προεδρία του καθηγητού νευρολογίας στο Α.Π.Θ. Φώτη Φωτίου.

Ο κ. Μεντενόπουλος τόνισε ότι οι οικονομικές συνέπειες της νόσου είναι τεράστιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες όπου το ετήσιο κόστος το 1985 ήταν 30 δισεκατομμύρια δολάρια και το 1995 ανήλθε σε 90 δισεκατομμύρια δολάρια, τριπλασιάστηκε δηλαδή μέσα σε μια δεκαετία.

Η ερευνητική προσπάθεια πάντως που γίνεται σε εθνικό επίπεδο και από τις φαρμακευτικές εταιρείες δίνει τελευταία κάποιες υποσχέσεις και ελπίδες για το μέλλον. Τα νέα όμως φάρμακα, που κυκλοφόρησαν ή είναι έτοιμα προς κυκλοφορία στο εγγύς μέλλον θα βαρύνουν πολλαπλάσια το κόστος της νόσου.

Γι' αυτό και οι περισσότερες κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών ετοιμάζουν προγράμματα για την αντιμετώπιση της οικονομικής αυτής "χιονοστιβάδας". Ιδρύονται προς τούτο ειδικά διαγνωστικά κέντρα για τη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου και την αποφυγή αλόγιστης σπατάλης φαρμάκων, που αναμένεται να κατακλύσουν την αγορά. Η δημιουργία τέτοιων κέντρων και στην Ελλάδα είναι όχι απλώς αναγκαία αλλά και επιβεβλημένη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.