Σχέση σίδηρου και μαθηματικών

Τα αγόρια τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα κορίτσια στα μαθηματικά, κάτι που ίσως να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics. Τα κορίτσια είναι πιθανότερο να έχουν έλλειψη αυτού του μετάλλου λόγω της κακής διατροφής κατά την ανάπτυξη και της απώλειας αίματος εξ’ αιτίας της περιόδου.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 5.400 παιδιά μεταξύ 6-16 ετών, όσα παιδιά είχαν έλλειψη σε σίδηρο, το ποσοστό να έχουν χαμηλότερα αποτελέσματα στα μαθηματικά ήταν διπλάσιο από των παιδιών που δεν είχαν έλλειψη στο σίδηρο.

Ανεπάρκεια σιδήρου έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένη αποθήκευση του στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα ένζυμα και οι νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με τις λειτουργίες της μάθησης

Σύμφωνα με την Dr. Jill S. Halterman του University of Rochester School of Medicine and Dentistry, στη Νέα Υόρκη, η πρόληψη με συμπληρώματα σιδήρου δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο αν βοηθάει την κατάσταση.

Πάντως, διαφορές στις επιδόσεις δεν παρατηρήθηκαν σε άλλα μαθήματα. Οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί η έλλειψη του συγκεκριμένου μετάλλου έχει επίδραση μόνο στο μάθημα των μαθηματικών, συμπληρώνοντας ότι οι επιδράσεις του σιδήρου στον εγκέφαλο δεν είναι πλήρως κατανοητές.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το συκώτι, τα στρείδια, το τυρί από σόγια και τα όσπρια, όπως οι φακές, τα κόκκινα φασόλια και τα ρεβίθια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση