H παχυσαρκία υπεύθυνη για την εμφάνιση πολλών ειδών καρκίνου

Η παχυσαρκία, είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση πολλών ειδών καρκίνου και το θάνατο 300,000 ανθρώπων κάθε χρόνο στην Αμερική. Αμέσως μετά το τσιγάρο, η παχυσαρκία συνδέεται με τους περισσότερους καρκίνους στα νεφρά, στο έντερο και στο στήθος.

Ο επιδημιολόγος Dr. Jaap Seidell, εισηγητής στο Διεθνές συνέδριο της παχυσαρκίας, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Βιέννη, αναφέρει ότι η καταπολέμηση της παχυσαρκίας θα οδηγήσει σε μείωση των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου. Μια σωστή διατροφή σε συνδυασμό με συστηματική άσκηση μπορεί να μειώσει τα περιστατικά καρκίνου 30 – 40% παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Η παχυσαρκία δεν ευθύνεται μόνο για τα καρδιακά νοσήματα και το διαβήτη, αλλά σχετίζεται άμεσα με την διάγνωση πολλών ειδών καρκίνου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μία στις τέσσερις περιπτώσεις καρκίνου στα νεφρά και μία στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου αποδίδεται στα υπερβολικά κιλά και στην παχυσαρκία.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το φαινόμενο της παχυσαρκίας και στα παιδιά. Χρόνο με το χρόνο το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών αυξάνεται και προβλέπεται πως αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί σε 20 χρόνια.

Στα παιδιά της πόλης παρουσιάζεται πιο έντονα το φαινόμενο, γιατί δεν υπάρχει ασφαλής χώρος για παιχνίδι και έτσι απέχουν από τη φυσική δραστηριότητα. Επιπλέον γενετικοί παράγοντες όπως, η φτωχή διατροφή, η μειωμένη άσκηση και η καθιστική ζωή συμβάλλουν στο αυξανόμενο ποσοστό της παχυσαρκίας.

Η καταπολέμηση του προβλήματος δεν είναι μία απλή διαδικασία και γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την εύρεση μέσων πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Η σωστή ενημέρωση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και να αποτελέσει μία καλή αρχή στην προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση