Φάρμακο για την επιληψία καταπολεμά και την παχυσαρκία

H αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ‘Johnson & Johnson (J&J)’ ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα χρόνο μετά από τη θεραπευτική αγωγή πασχόντων από επιληψία με το φάρμακο Topamax, όσοι ασθενείς ήταν παχύσαρκοι έχασαν το 11% του συνολικού τους βάρους, στοιχείο που ενθαρρύνει την εταιρία να συνεχίσει τις δοκιμές του φαρμάκου για την απώλεια βάρους.

Το ‘Τοπαμάξ’ εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 1996 από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μόνο για τη θεραπεία της επιληψίας. Η παρασκευάστρια εταιρία, όμως, κάνει μελέτες για να δει την αποτελεσματικότητά του σε άλλες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, ο νευροπαθητικός πόνος σε διαβητικούς, η πρόληψη των ημικρανιών και ορισμένες μορφές μανίας.

Ο κ. Τζο Σκοντάρι, από τους επικεφαλείς στον τομέα της έρευνας της J&J είπε σε συνέδριο στην Καλιφόρνια ότι η χρήση του φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας έχει εντυπιωσιακά αποτελέσματα. Πρόσθεσε ότι παχύσαρκοι ασθενείς που λάμβαναν επί ένα χρόνο το φάρμακο στο πλαίσιο αντι-επιληπτικής αγωγής, έχασαν 11% με 12% του βάρους τους. Επιληπτικοί που δεν ήταν παχύσαρκοι, έχασαν επίσης βάρος αλλά λιγότερο από παχύσαρκους ασθενείς. ‘Δεν ξέρω άλλο φάρμακο που να έχει τέτοια δράση, όσον αφορά την απώλεια βάρους’, δήλωσε ο κ. Σκοντάρι.

Η εταιρεία είπε ότι αναμένει οι πωλήσεις του ‘Τοπαμάξ’, ως φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας, να είναι πολύ μεγάλες. Αρνήθηκε να δηλώσει, όμως, πότε θα ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές του για την παχυσαρκία ή για άλλες ασθένειες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση