Γονίδια – Περιβάλλον αυξάνουν την μυωπία στα παιδιά

Γονίδια - Περιβάλλον αυξάνουν την μυωπία στα παιδιάΣυνεχή αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό των παιδιών με προβλήματα όρασης, γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες διεθνώς. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 20% των παιδιών χρειάζονται γυαλιά, ποσοστό που σε μερικές χώρες είναι πολύ υψηλότερο όπως για παράδειγμα στη Σιγκαπούρη που ανέρχεται στο 50% και στην Ιαπωνία όπου τα 2/3 των Γιαπωνέζων μέχρι την ηλικία των 17 χρονών εμφανίζουν μυωπία. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, αλλά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ενοχοποιηθεί γι΄ αυτό το φαινόμενο, ενώ όλο και περισσότεροι ερευνητές θεωρούν ότι η κληρονομικότητα και ορισμένα γονίδια παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Genetic Epidemiology Unit at St.Hospital στο Λονδίνο και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Investigative Ophthalmology and Visual Science και αφορούσε 500 δίδυμα στην Αγγλία, έδειξε ότι το 85% των διδύμων που έπασχαν από μυωπία ή πρεσβυωπία κληρονόμησαν την πάθηση αυτή από τους γονείς τους, ενώ ο αστιγματισμός των μισών από αυτούς, οφειλόταν σε ένα γονίδιο.

Σύμφωνα με τον Christopher J.Hammond, σύμβουλο του οφθαλμολογικού τμήματος του Νοσοκομείου του St.Thomas, το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι να εντοπιστεί το υπεύθυνο γονίδιο, γεγονός που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν τον μηχανισμό της μυωπίας και της πρεσβυωπίας, κάνοντας έτσι πιο εύκολη την θεραπευτική αντιμετώπισή τους.

Παρόλο που ακόμα είναι νωρίς και οι θεραπείες βρίσκονται σε πρωταρχικό στάδιο, στο μέλλον είναι πιθανόν να βρεθούν ταμπλέτες ή σταγόνες οι οποίες να προλαμβάνουν τις καταστάσεις αυτές, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ.Hammond.

Ο κ. Hammond τέλος τονίζει και τον ρόλο του σύγχρονου τρόπου ζωής στην αύξηση των προβλημάτων όρασης στα παιδιά, επισημαίνοντας ότι η έκρηξη του φαινομένου της μυωπίας ιδίως στην άπω Ανατολή, πιθανώς να οφείλεται στο εντατικό διάβασμα και στην υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση