Η διπλή ζωή του χρωμοσώματος Χ

Μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση παρουσιάζει πρόσφατη μελέτη, ότι το “γυναικείο” χρωμόσωμα Χ μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή σπέρματος.

Οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ και οι άνδρες έχουν ένα Χ και Υ χρωμόσωμα. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι μεγάλα τμήματα του χρωμοσώματος Χ έχουν εξελιχθεί για να παίξουν ένα εξειδικευμένο ρόλο στην παραγωγή σπέρματος.

Παρά τη φήμη του ως το πιο σταθερό χρωμόσωμα του γονιδιώματος, το χρωμόσωμα Χ έχει όντως υποβληθεί σε σχετικά γρήγορες αλλαγές, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Genetics.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ήρθε η ώρα να επανεξετασθεί τη βιολογική και ιατρική σημασία του χρωμοσώματος Χ, δήλωσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Whitehead. «Εμείς μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σαν την διπλή ζωή του χρωμοσώματος Χ» δήλωσε ο David Page.

Και συμπληρώνει: «Το Χ είναι το πιο διάσημο χρωμόσωμα, έχει ευρύτατα μελετηθεί από τη Γενετική. Συνδέεται με την φυλοσύνδετη υπολειπόμενη κληρονομικότητα, που αφορά νοσήματα όπως η αχρωματοψία, η αιμοφιλία και η μυϊκή δυστροφία Duchenne. Αλλά υπάρχει και μια άλλη πλευρά του X, μια πλευρά που εξελίσσεται ραγδαία και φαίνεται να σχετίζεται με την αναπαραγωγική λειτουργία στους άνδρες».

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση