ακροαστικα τι ειναι | κυτταρικη ανανεωση | μεταναστευτικη αθριτιδα | αηα δερμα

Η διπλή ζωή του χρωμοσώματος ΧΜια ενδιαφέρουσα διαπίστωση παρουσιάζει πρόσφατη μελέτη, ότι το "γυναικείο" χρωμόσωμα Χ μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή σπέρματος.

Οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ και οι άνδρες έχουν ένα Χ και Υ χρωμόσωμα. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι μεγάλα τμήματα του χρωμοσώματος Χ έχουν εξελιχθεί για να παίξουν ένα εξειδικευμένο ρόλο στην παραγωγή σπέρματος.

Παρά τη φήμη του ως το πιο σταθερό χρωμόσωμα του γονιδιώματος, το χρωμόσωμα Χ έχει όντως υποβληθεί σε σχετικά γρήγορες αλλαγές, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Genetics.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ήρθε η ώρα να επανεξετασθεί τη βιολογική και ιατρική σημασία του χρωμοσώματος Χ, δήλωσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Whitehead. «Εμείς μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σαν την διπλή ζωή του χρωμοσώματος Χ» δήλωσε ο David Page.

Και συμπληρώνει: «Το Χ είναι το πιο διάσημο χρωμόσωμα, έχει ευρύτατα μελετηθεί από τη Γενετική. Συνδέεται με την φυλοσύνδετη υπολειπόμενη κληρονομικότητα, που αφορά νοσήματα όπως η αχρωματοψία, η αιμοφιλία και η μυϊκή δυστροφία Duchenne. Αλλά υπάρχει και μια άλλη πλευρά του X, μια πλευρά που εξελίσσεται ραγδαία και φαίνεται να σχετίζεται με την αναπαραγωγική λειτουργία στους άνδρες».

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.