Η διπλή ζωή του χρωμοσώματος Χ

Μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση παρουσιάζει πρόσφατη μελέτη, ότι το “γυναικείο” χρωμόσωμα Χ μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή σπέρματος.

Οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ και οι άνδρες έχουν ένα Χ και Υ χρωμόσωμα. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι μεγάλα τμήματα του χρωμοσώματος Χ έχουν εξελιχθεί για να παίξουν ένα εξειδικευμένο ρόλο στην παραγωγή σπέρματος.

Παρά τη φήμη του ως το πιο σταθερό χρωμόσωμα του γονιδιώματος, το χρωμόσωμα Χ έχει όντως υποβληθεί σε σχετικά γρήγορες αλλαγές, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Genetics.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ήρθε η ώρα να επανεξετασθεί τη βιολογική και ιατρική σημασία του χρωμοσώματος Χ, δήλωσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Whitehead. «Εμείς μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σαν την διπλή ζωή του χρωμοσώματος Χ» δήλωσε ο David Page.

Και συμπληρώνει: «Το Χ είναι το πιο διάσημο χρωμόσωμα, έχει ευρύτατα μελετηθεί από τη Γενετική. Συνδέεται με την φυλοσύνδετη υπολειπόμενη κληρονομικότητα, που αφορά νοσήματα όπως η αχρωματοψία, η αιμοφιλία και η μυϊκή δυστροφία Duchenne. Αλλά υπάρχει και μια άλλη πλευρά του X, μια πλευρά που εξελίσσεται ραγδαία και φαίνεται να σχετίζεται με την αναπαραγωγική λειτουργία στους άνδρες».

Διαβάστε επίσης


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα