Κρυοσυντήρηση και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Λύση στο πρόβλημα τεκνοποίησης που αντιμετωπίζουν ασθενείς με κακοήθη νοσήματα, έρχεται να δώσει η μέθοδος κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ή ορχικού ιστού, η οποία αν και βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο, δίνει πολλές ελπίδες στους ασθενείς αυτούς ότι θα μπορέσουν να αποκτήσουν παιδιά μετά από την ίαση τους.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση διάφορων καοηθών νοσημάτων (του αιμοποιητικού, ωοθηκών, σεμινώματος των όρχεων), έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές την καταστροφή των γεννητικών κυττάρων.

Οπως εξήγησε ο λέκτορας της Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΑΠΘ, κ. Γ. Γκριμπιζής, σε ανακοίνωσή του στην 5η Επιστημονική Συνάντηση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του Γυναικολογικού καρκίνου, η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού θεωρείται περισσότερο ενδεδειγμένη από την κρυοσυντήρηση μη γονιμοποιημένων ωαρίων, καθώς έχει βρεθεί ότι αυτά παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό επιβίωσης.

Υπό διερεύνηση όμως βρίσκεται η πιθανότητα μεταφοράς κακόηθων κυττάρων με το μόσχευμα.

Στους άνδρες η κατάψυξη σπέρματος έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά σε ασθενείς που βρίσκονται στην εφηβική ηλικία και η σπερματογένεση μπορεί να μην έχει αρχίσει, η κατάψυξη ορχικού ιστού μπορεί να αποτελέσει μια αποδεκτή λύση για το μέλλον.

Η παραπάνω μέθοδος θα πρέπει να συνδυασθεί με την καλλιέργεια και ωρίμανση in vitro των ανώριμων γεννητικών κυττάρων.

Διαβάστε επίσης


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα