Κρυοσυντήρηση και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Λύση στο πρόβλημα τεκνοποίησης που αντιμετωπίζουν ασθενείς με κακοήθη νοσήματα, έρχεται να δώσει η μέθοδος κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ή ορχικού ιστού, η οποία αν και βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο, δίνει πολλές ελπίδες στους ασθενείς αυτούς ότι θα μπορέσουν να αποκτήσουν παιδιά μετά από την ίαση τους.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση διάφορων καοηθών νοσημάτων (του αιμοποιητικού, ωοθηκών, σεμινώματος των όρχεων), έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές την καταστροφή των γεννητικών κυττάρων.

Οπως εξήγησε ο λέκτορας της Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΑΠΘ, κ. Γ. Γκριμπιζής, σε ανακοίνωσή του στην 5η Επιστημονική Συνάντηση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του Γυναικολογικού καρκίνου, η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού θεωρείται περισσότερο ενδεδειγμένη από την κρυοσυντήρηση μη γονιμοποιημένων ωαρίων, καθώς έχει βρεθεί ότι αυτά παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό επιβίωσης.

Υπό διερεύνηση όμως βρίσκεται η πιθανότητα μεταφοράς κακόηθων κυττάρων με το μόσχευμα.

Στους άνδρες η κατάψυξη σπέρματος έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά σε ασθενείς που βρίσκονται στην εφηβική ηλικία και η σπερματογένεση μπορεί να μην έχει αρχίσει, η κατάψυξη ορχικού ιστού μπορεί να αποτελέσει μια αποδεκτή λύση για το μέλλον.

Η παραπάνω μέθοδος θα πρέπει να συνδυασθεί με την καλλιέργεια και ωρίμανση in vitro των ανώριμων γεννητικών κυττάρων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση