Τα οιστρογόνα ρίχνουν τη χοληστερόλη στις μεγάλες ηλικίες

Η οιστρογονική θεραπεία, που χορηγείται σαν θεραπεία υποκατάστασης σε αρκετές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Αυτή η επίπτωση είναι πιο έκδηλη στις πιο ηλικιωμένες γυναίκες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο Washington του St. Louis και δημοσιεύθηκε στο τρέχον τεύχος του έγκυρου ‘Annals of Internal Medicine’.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών, που έλαβαν οιστρογονική θεραπεία υποκατάστασης, παρουσίασαν σημαντική μείωση της LDL χοληστερόλης (‘κακή’ χοληστερόλη), με ταυτόχρονη αύξηση της HDL (‘καλή’ χοληστερόλη), συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Η Δρ. Ellen F. Binder, υπεύθυνη της έρευνας, δήλωσε ότι ‘είναι ελπιδοφόρο το μήνυμα και δείχνει ότι η οιστρογονική θεραπεία μπορεί να προστατέψει και τις πολύ ηλικιωμένες γυναίκες από εμφάνιση καρδιακών επιπλοκών’.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η οιστρογονική θεραπεία, έχει σχετισθεί με την εμφάνιση κολπικών αιμορραγιών και διαταραχών από τους μαστούς. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, οι παρενέργειες αυτές είναι ελεγχόμενες και αντιμετωπίσημες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση