Τα μυστικά του γήρατος

H αύξηση των επιπέδων μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, βοηθά στην κινητοποίηση από τα κύτταρα, των μηχανισμών εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την επισκευή τους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φαρμάκων που επιβραδύνουν την επέλευση γήρατος και καταπολεμούν πιο αποτελεσματικά τον καρκίνο.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ βρήκαν ότι η πρωτεΐνη PARP-1 βοηθά στον ανασχηματισμό του κατεστραμμένου DNA, κατάσταση η οποία πιστεύεται ότι κρύβεται πίσω από τη διαδικασία εμφάνισης γήρατος και πίσω από την καρκινογένεση.

Η βάση αυτής της επιστημονικής ανακάλυψης, υπήρξε η παρατήρηση ότι ζώα που ζουν σχετικά λίγα χρόνια, έχουν σχετικά χαμηλότερα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης. Αυτό οδήγησε σε μια σειρά από πειράματα, κατάληξη των οποίων ήταν η παραγωγή κυττάρων, τα οποία, με την επίδραση των αυξημένων επιπέδων της PARP-1 και κάτω από συνθήκες περιβαλοντικού στρες, διατηρούν καλύτερα το γενετικό υλικό τους.

Σύμφωνα με τον κύριο ερευνητή, Δρ. Alexander Burkle, η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες στη μελλοντική έρευνα για την καθυστέρηση επέλευσης του γήρατος και την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Παράλληλα ο ερευνητής επισήμανε ότι, η βιταμίνη νιασίνη παίζει έναν επίσης σημαντικό ρόλο στην επισκευή του DNA και ότι η φτωχή σε νιασίνη Δυτική δίαιτα, εξηγεί εν μέρει την πρόωρη εμφάνιση γήρατος σε αυτές τις κοινωνίες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση