Πειράματα τύπου Φρανκεστάιν σε πιθήκους

Αμερικανός επιστήμονας δοκίμασε να μεταμοσχεύσει ολόκληρο το κεφάλι πιθήκου στο σώμα άλλου και το κατάφερε με μερική επιτυχία! Θέλει μάλιστα να δοκιμάσει να εφαρμόσει τη μέθοδό του και σε ανθρώπους. Ωστόσο, άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας θεωρούν τα πειράματα αυτά ως “γκροτέσκο”.

Ο Καθηγητής Robert White, από το Cleveland του Ohio, μεταμόσχευσε το κεφάλι ενός πιθήκου στο σώμα άλλου και το ζώο επέζησε για λίγο μετά την επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης, πήρε τον εγκέφαλο σαν ξεχωριστό όργανο, τον μεταμόσχευσε σε άλλο ολόκληρο ζώο και τον διατήρησε ζωντανό για αρκετές ημέρες. Όπως δήλωσε ο καθηγητής, ο πίθηκος είχε συνείδηση, μπορούσε να βλέπει, να μυρίζει, να ακούει και να γεύεται. Αυτό συνέβαινε γιατί τα νεύρα ήταν άθικτα στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό είναι το επόμενο βήμα των μεταμοσχεύσεων. “Στην ιστορία των μεταμοσχεύσεων, σε κάθε βήμα, υπήρχαν ηθικοί ενδοιασμοί. Ωστόσο, η μέθοδός μου, θα βοηθήσει πάρα πολύ ανθρώπους με εγκεφαλική βλάβη και αναπηρίες” δηλώνει ο Δρ White.

Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα έχει αντιδράσει. Όπως δηλώνει ο Δρ Stephen Rose, διευθυντής εγκεφάλου και έρευνας της συμπεριφοράς στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο “Πρόκειται για καθαρή επιστημονική τρέλα, η οποία δεν έχει ηθικά, επιστημονικά και ερευνητικά ερείσματα”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση