Σχέση γονιδίων και αυτοκτονίας

Οι μεταβολές σε ένα ή δύο γονίδια είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση της λεγόμενης αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς, που πολλές φορές οδηγεί στην αυτοκτονία σύμφωνα με δύο διαφορετικές μελέτες, που έγιναν στη Γαλλία και στην Ελβετία. Ετσι, ανάμεσα σε αυτούς που πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη, μερικοί φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας.

Οι δυο ερευνητικές ομάδες μελέτησαν ασθενείς σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, στις χώρες τους και βρήκαν ότι οι ρυθμοί εμφάνισης αυτοκτονίας, ήταν υψηλότεροι σε αυτούς που παρουσίαζαν κάποιες γονιδιακές τροποποιήσεις.

Τα τροποποιημένα γονίδια άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος παράγει σεροτονίνη, που είναι η ουσία που ρυθμίζει τα επίπεδα του άγχους και της διάθεσης. Ερευνητές στο Λονδίνο, ελπίζουν ότι με βάση αυτήν την ανακάλυψη θα μπορέσουν να εξηγήσουν τους διαφορετικούς ρυθμούς εμφάνισης αυτοκτονιών στην Ευρώπη.

Οι πιο πολλές αυτοκτονίες αναφέρονται στη Σλοβενία, τη Φιλανδία και την Ουγγαρία και οι χαμηλότερες στην Κροατία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση