Ελληνική πρωτοβουλία για την ψυχική υγεία των Ευρωπαίων.

H Ευρωπαϊκή Ένωση, υιοθετώντας τη σχετική έκθεση του κ. Α. Τρακατέλλη, θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά, δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία της ψυχικής υγείας των Ευρωπαίων πολιτών. Μάλιστα, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Μένη Μαλλιώρη στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση της έκθεσης, υπογράμμισε ότι τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα εμφανίζουν σημαντική αύξηση των νευροψυχιατρικών νοσημάτων, γεγονός που επιτάσσει την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι ψυχιατρικές παθήσεις στην Ευρώπη αυξάνονται δραματικά. Τα νευροψυχιατρικά νοσήματα αντιπροσωπεύουν το 11,5% του συνολικού αριθμού νοσημάτων, ενώ στα 100 άτομα, 35 έως 40 θα εκδηλώσουν κάποιο είδος ψυχικής διαταραχής τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Τα 25 από αυτά, θα προσέλθουν σε υπηρεσία παροχής ιατρικής φροντίδας για πρόβλημα που ενώ ουσιαστικά είναι ψυχικής προέλευσης “συγκαλύπτεται” από σωματικά συμπτώματα.

Ενδεικτικό της κατάστασης αυτής είναι το γεγονός ότι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να αφιερώσει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7/4/2001) στην ψυχική υγεία.

Ο επίτροπος κ. Ντέιβιντ Μπίρν, αρμόδιος για τη δημόσια υγεία, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για την τελική εφαρμογή του προγράμματος, συμφώνησε πλήρως με τις απόψεις της κυρίας Μαλλιώρη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση