Η προεκλαμψία έχει γονιδιακό υπόβαθρο

Ενα γονίδιο με ελαττωματική σύνθεση φαίνεται ότι είναι η αιτία για την εμφάνιση της προεκλαμψίας της κυήσεως. Σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Nijmegen, το πρόβλημα αυτό, δημιουργεί προϋποθέσεις συσσώρευσης τοξικών προϊόντων, αυξάνοντας το κίνδυνο εμφάνισης της προεκλαμψίας, μιας κατάστασης που εμφανίζεται σε 1 στις 20 κυήσεις και σχετίζεται με την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και πρωτεΐνης στα ούρα.

Η προεκλαμψία μπορεί να οδηγήσει στην εκλαμψία, η οποία εκδηλώνεται με σπασμούς και είναι υπεύθυνη για το 10% των μητρικών θανάτων.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Medical Genetics”, μελετήθηκαν δείγματα αίματος από 183 γυναίκες που δεν ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης, αλλά είχαν ιστορικό προ-εκλαμψίας και από 151 υγιείς γυναίκες.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι γυναίκες με ιστορικό της νόσου, είχαν δυο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάζουν ελάττωμα σε γονίδιο, που είναι υπεύθυνο για τη δράση της υδρολάσης της εποξείδης, ενός ενζύμου, που εμποδίζει τη συσσώρευση τοξικών αποβλήτων στον οργανισμό. Η μειωμένη δράση του ενζύμου σχετίζεται με αυξημένη εμφάνιση του συνδρόμου.

“Βρήκαμε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην μειωμένη ικανότητα του οργανισμού να αδρανοποιεί τα τοξικά του προϊόντα και στην αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της προεκλαμψίας” δήλωσε ο Δρ. Eric Steegers, μαιευτήρας, υπεύθυνος της έρευνας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση