Ανδρες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Ανδρες στα πρόθυρα νευρικής κρίσηςΟ άνδρας, ο οποίος παραμένει προσκολλημένος στα παραδοσιακά οικογενειακά πρότυπα, κινδυνεύει να παρουσιάσει ψυχολογικά προβλήματα και να μην είναι ευτυχισμένος από το γάμο του, σε περίπτωση που η γυναίκα του φέρνει περισσότερα χρήματα στο σπίτι. Αντίθετα, δεν φαίνεται να απασχολεί τις γυναίκες το αν κερδίζουν περισσότερα ή λιγότερα χρήματα από τους άνδρες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που έγινε από το πανεπιστήμιο του Harvard στη Βοστόνη και σύμφωνα με την οποία, η ταχύτατη κατάργηση κάποιων παραδοσιακών ρόλων στην κοινωνία, έχει τον αντίκτυπό της μέσα στην οικογένεια.

Στην πρώτη μελέτη σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία διήρκεσε δυο χρόνια, μετείχαν 286 ζευγάρια, όπου και ο άνδρας και η γυναίκα, κέρδιζαν χρήματα από την εργασία τους. Από τα ζευγάρια αυτά, το 66% των ανδρών έδιναν μεγάλη αξία στο ποσό των χρημάτων που κέρδιζαν, θεωρώντας το επιβεβαίωση του ανδρικού τους ρόλου μέσα στο σπίτι.

Αυτοί οι άνδρες παρουσίασαν μια αρνητική διάθεση στις ερωτήσεις σχετικά με το γάμο τους και την εργασία της γυναίκας τους, δείχνοντας στην καλύτερη περίπτωση αμηχανία και στη χειρότερη περίπτωση επιθετικότητα.

Σκέψεις όπως “κάτι λείπει από την ζωή μου” ή “τώρα που η γυναίκα μου δεν με χρειάζεται, μια εξωσυζυγική της σχέση είναι πιθανή”, ήταν στην ημερήσια διάταξη. Το αποτέλεσμα ήταν, αυτοί οι άνδρες να είναι περισσότερο ευάλωτοι και να κινδυνεύουν να πέσουν πιο εύκολα σε κατάθλιψη.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι άνδρες που είχαν δεχθεί το νέο στάτους, βίωναν μια πιο ήρεμη οικογενειακή ζωή. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για το ποιος κερδίζει τα περισσότερα.

Ανέφεραν δε, ότι θα εκτιμούσαν περισσότερο τους άνδρες εκείνους που ασχολούνται αρκετά με τη φροντίδα των παιδιών και συνεισφέρουν ικανοποιητικά στην από κοινού λύση όλων των οικογενειακών προβλημάτων.

Με βάση την έρευνα, το ποσοστό των γυναικών που κερδίζουν τουλάχιστον το ίδιο ποσό χρημάτων με τους άνδρες τους, αυξήθηκε την τελευταία τριετία κατά 10%, φθάνοντας το ποσοστό του 33%, σε σχέση με το 23% που ήταν το 1997.

Σύμφωνα με τη Δρ. Rosalind Chait Barnett, υπεύθυνη της έρευνας,” η μη εύκολη προσαρμογή του άνδρα στα νέα δεδομένα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο γάμο και να οδηγήσει στην εμφάνιση ανδρικής κατάθλιψης”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση