υποταση | παθησεις καρδιας | φλεγμονη βλεννογονου ρινος | ακροαστικα συμπτωματα | μυλη κυηση εικονες

ΘΥΜΩΜΑ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Το θύμωμα αποτελεί το όγκο που αναπτύσσεται στο πρόσθιο μεσοθωράκιο και εξορμάται από τον θύμο αδένα. Αν και μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως προσβάλλει άτομα 50-60 ετών ανεξαρτήτως του φύλλου. Η βιολογική συμπεριφορά του θυμώματος ποικίλλει από την καλοήθη (στα 3/4 των περιπτώσεων), κατά την οποία ο όγκος αναπτύσσεται αργά και πιέζει χωρίς όμως να διηθεί τα παρακείμενα όργανα, ως την κακοήθη (στο 1/4 των περιπτώσεων) που έχει την τάση να επεκτείνεται στα παρακείμενα όργανα και να μεθίσταται σε απόμακρες περιοχές.

Συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί και ο όγκος ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια ακτινολογικού ελέγχου. Σε λιγότερους από τους μισούς ασθενείς, η τοπική εξάπλωση του όγκου και η πίεση που ασκείται στα παρακείμενα όργανα είναι δυνατό να προκαλεί συμπτώματα όπως:
· θωρακική δυσφορία
· δύσπνοια ιδιαίτερα στην ύπτια θέση
· βήχα

Σε μεγάλο ποσοστό ασθενών η παρουσία του όγκου σχετίζεται με συμπτώματα όχι τοπικά αλλά συστηματικά, με κυριότερη της εμφάνιση μυασθένειας, που παρατηρείται στο 30-50% των ασθενών. ’λλες συστηματικές παθήσεις που παρατηρούνται σε ασθενείς με θύμωμα είναι η αναιμία, το νεφρωσικό σύνδρομο και ανοσολογικές διαταραχές (υπερ ή υπογαμμασφαιριναιμία).

Κλινική εξέταση - εργαστηριακά ευρήματα

Η κλινική εξέταση δεν καταδεικνύει παθολογικά ευρήματα. Στην απλή ακτινογραφία θώρακα παρατηρείται διεύρυνση του μεσοθωρακίου. Η αξονική τομογραφία αποτελεί την εξέταση εκλογής για την διαπίστωση του όγκου, του μεγέθους του και της σχέσης του με τα παρακείμενα όργανα (καρδιά, μεγάλα αγγεία).

Θεραπεία

Η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Σε περίπτωση ανεγχείρητου θυμώματος ή σε τοπική υποτροπή μετά από χειρουργική εξαίρεση, εφαρμόζεται ακτινοθεραπεία.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.