Νερό: είδος προς εξαφάνιση

Με τη λειψυδρία να αιωρείται πάνω από τον πλανήτη μας, γιορτάζεται σήμερα σε όλον τον κόσμο η Παγκόσμια ημέρα του νερού. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Παρότι, το 97,5% του πλανήτη γη αποτελείται από νερό, μόλις το 1% είναι πόσιμο. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Παγκόσμια Τράπεζα Νερού, έως το 2025 τουλάχιστον, 65 κράτη θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης νερού, αφού και ο πληθυσμός της γης θα έχει ανέλθει από έξι σε εννέα δισεκατομμύρια.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, στελέχη της οργάνωσης τόνισαν, ότι οι φτωχοί αυτού του κόσμου πληρώνουν άνω του 20% του οικογενειακών τους εσόδων, για να έχουν κακό νερό, κινδυνεύοντας έτσι περισσότερο από ασθένειες που οφείλονται στην ακαταλληλότητα του.

Πάνω από ένα δισ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και η έλλειψη ασφαλούς νερού συντελεί στην εξάπλωση ασθενειών όπως είναι η διάρροια και η ελονοσία. Έχει υπολογισθεί ότι περίπου 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάφορες ασθένειες που οφείλονται στο μολυσμένο νερό.

Εκθεση της ΠΟΥ, αναφέρει μεταξύ άλλων, η έλλειψη ασφαλούς νερού καταδικάζει πολλές γυναίκες και παιδιά στη φτώχεια, στερώντας τους τη δυνατότητα της εκπαίδευσης ή της επαγγελματικής απασχόλησης, καθώς είναι υποχρεωμένοι να δαπανούν πολλές ώρες την ημέρα για να μεταφέρουν νερό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση