ελειψη νατριου σε βρεφος | οδοντωτος μυς | μυς θωρακα | κρυολογημα και συχνοουρια | ονειρώξεις στην εγκυμοσυνη

Ερευνα για τη φαρμακευτική δαπάνη στην ΕλλάδαΣτο ποσό των 3,729 τρισ. δρχ ανήλθαν στη χώρα μας οι συνολικές δαπάνες υγείας το 2000, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το ΙΟΒΕ. Στα φαρμακεία διακινήθηκαν φάρμακα αξίας 630,7 δισ. δρχ, ποσό που προκύπτει, αφαιρώντας τις παράλληλες εξαγωγές και τα φάρμακα των δημοσίων νοσοκομείων, από τις συνολικές πωλήσεις (878,7 δισ.δρχ).

Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα αποτελεί το 16,9% των συνολικών εγχώριων δαπανών υγείας (μέσος όρος ΟΟΣΑ 16%), ενώ το ποσό των 630,7 δισ. δρχ. ισοδυναμεί με το 1,5% του ΑΕΠ της χώρας (μέσος όρος ΟΟΣΑ 1,3%).

Οσον αφορά τη δαπάνη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης το 2000, προϋπολογίστηκε στα 321,5 δισ. δρχ. και, αν προστεθεί το ποσό που αφορά τη φαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων (65,9 δισ. δρχ.), τότε, όπως τονίζει το ΙΟΒΕ, η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 387,4 δισ. δρχ. Ωστόσο σημαντικό κομμάτι απορρόφησαν και τα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία διατέθηκαν φάρμακα 146 δισ. δρχ. σε νοσοκομειακές τιμές.

Παράλληλα η μέση συμμετοχή των ασφαλισμένων για φάρμακα υπολογίζεται σε 18%. Η συμμετοχή τους λογίζεται ως ιδιωτική δαπάνη και ανέρχεται σε 85,2 δισ. δρχ. Την ίδια περίοδο, σημειώνει η έρευνα, οι παράλληλες εξαγωγές ανήλθαν στα 102 δισ. δρχ. από 64,7 δισ. δρχ. που ήταν το 1999, καταγράφοντας μια αύξηση κατά 57%.

Τέλος, αν και ο ΦΠΑ αποτελεί έσοδο του κράτος, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, περιλαμβάνεται στη δημόσια δαπάνη, φτάνοντας το 2000 τα 46,7 δισ. δρχ. (8% επί της χονδρικής τιμής των φαρμάκων).

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
-----------------------------------------
Συνολικές πωλήσεις: 878,7 δισ. δρχ.
(προς Δημ. Νοσοκομεία & Φαρμακαποθήκες)

Παράλληλες εξαγωγές: 102 δισ. δρχ.

Δαπάνη Δημοσίων Νοσοκομείων: 146 δισ. δρχ.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ: 630,7 δισ. δρχ.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.