Γλυκό ή αλμυρό

Γλυκό ή αλμυρόΗ ακατάσχετη επιθυμία που νιώθουμε για να φάμε κάτι γλυκό ή αλμυρό πιθανόν να σχετίζεται με τη διάθεσή μας. Η επιθυμία για σοκολάτα μπορεί να αποτελεί σημάδι κόπωσης, ενώ η επιθυμία για πατατάκια ή άλλα αλμυρά σνακ μπορεί να σημαίνει ότι ο οργανισμός έχει ανάγκη από ένα κανονικό γεύμα. Αυτό μελέτησαν Γάλλοι επιστήμονες και παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού για τις διαταραχές στη διατροφή, International Journal of Eating Disorders. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι αυτό σχετίζεται άμεσα και με το φύλο. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν ακατάσχετες επιθυμίες για κάποια συγκεκριμένη γεύση όταν βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική διάθεση ή όταν έχουν άγχος, ενώ οι άνδρες συνήθως το κάνουν όταν είναι χαρούμενοι.

Η έρευνα μελέτησε 506 άνδρες και 538 γυναίκες. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, αφορούσαν τις διατροφικές τους συνήθειες, το πόσο συχνά νιώθουν επιθυμία για κάποια συγκεκριμένη γεύση, αλλά και το ποιά είναι η ψυχολογική τους διάθεση.

Μέσα από τα ερωτηματολόγια εντοπίστηκαν τα άτομα εκείνα τα οποία ένιωθαν αυτή την ακατάσχετη επιθυμία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτό έγινε μέσα από ερωτηματολόγια που αφορούσαν τη διάθεσή τους αλλά και το αίσθημα πείνας στις συγκεκριμένες αυτές στιγμές.

Οι γυναίκες αποδείχθηκαν να έχουν τέτοια επιθυμία, σε διπλάσιο βαθμό από τους άνδρες, με ποσοστό να φτάνει το 28%, ενώ στους άνδρες το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 13%.

Η μεγάλη αυτή διαφορά πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες, προσέχουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοτό το βάρος τους με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε στερητικές δίαιτες οι οποίες δημιουργούν τέτοιες επιθυμίες.

Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι οι γυναίκες , οι οποίες είναι περισσότερο συναισθηματικές έχουν μία διαφορετική σχέση με το φαγητό και τα συναισθήματά τους.

Οι γυναίκες που αποδείχθηκε ότι είχαν αυτές τις τάσεις, ασχολούνται και περισσότερο με το βάρος τους σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Από την άλλη μεριά όμως η ενέργεια που προσλαμβάνουν είναι μεγαλύτερη. Ποσοστό μικρότερο του 40% δήλωσε ότι η ακατάσχετη επιθυμία για κάποια συγκεκριμένη γεύση συνδυάζεται με πείνα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση