οξονη στο αιμα | κυψελιδα | υποταση | οστεομυελιτιδα δοντιου | κοπρανα που επιπλεουν στο νερο

Γλυκό ή αλμυρόΗ ακατάσχετη επιθυμία που νιώθουμε για να φάμε κάτι γλυκό ή αλμυρό πιθανόν να σχετίζεται με τη διάθεσή μας. Η επιθυμία για σοκολάτα μπορεί να αποτελεί σημάδι κόπωσης, ενώ η επιθυμία για πατατάκια ή άλλα αλμυρά σνακ μπορεί να σημαίνει ότι ο οργανισμός έχει ανάγκη από ένα κανονικό γεύμα. Αυτό μελέτησαν Γάλλοι επιστήμονες και παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού για τις διαταραχές στη διατροφή, International Journal of Eating Disorders. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι αυτό σχετίζεται άμεσα και με το φύλο. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν ακατάσχετες επιθυμίες για κάποια συγκεκριμένη γεύση όταν βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική διάθεση ή όταν έχουν άγχος, ενώ οι άνδρες συνήθως το κάνουν όταν είναι χαρούμενοι.

Η έρευνα μελέτησε 506 άνδρες και 538 γυναίκες. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, αφορούσαν τις διατροφικές τους συνήθειες, το πόσο συχνά νιώθουν επιθυμία για κάποια συγκεκριμένη γεύση, αλλά και το ποιά είναι η ψυχολογική τους διάθεση.

Μέσα από τα ερωτηματολόγια εντοπίστηκαν τα άτομα εκείνα τα οποία ένιωθαν αυτή την ακατάσχετη επιθυμία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτό έγινε μέσα από ερωτηματολόγια που αφορούσαν τη διάθεσή τους αλλά και το αίσθημα πείνας στις συγκεκριμένες αυτές στιγμές.

Οι γυναίκες αποδείχθηκαν να έχουν τέτοια επιθυμία, σε διπλάσιο βαθμό από τους άνδρες, με ποσοστό να φτάνει το 28%, ενώ στους άνδρες το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 13%.

Η μεγάλη αυτή διαφορά πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες, προσέχουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοτό το βάρος τους με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε στερητικές δίαιτες οι οποίες δημιουργούν τέτοιες επιθυμίες.

Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι οι γυναίκες , οι οποίες είναι περισσότερο συναισθηματικές έχουν μία διαφορετική σχέση με το φαγητό και τα συναισθήματά τους.

Οι γυναίκες που αποδείχθηκε ότι είχαν αυτές τις τάσεις, ασχολούνται και περισσότερο με το βάρος τους σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Από την άλλη μεριά όμως η ενέργεια που προσλαμβάνουν είναι μεγαλύτερη. Ποσοστό μικρότερο του 40% δήλωσε ότι η ακατάσχετη επιθυμία για κάποια συγκεκριμένη γεύση συνδυάζεται με πείνα.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.