Ασφαλές το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας

Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε μέχρι σήμερα ανακάλυψε ότι το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας είναι ασφαλές και δεν συνδέεται με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού ή νόσων του εντέρου. Τα αποτελέσματα αυτά καθησυχάζουν τους φόβους που ενδεχομένως είχαν ορισμένοι γονείς, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, εξαιτίας ορισμένων υποθετικών και ανεπιθύμητων παρενεργειών. Η έρευνα περιλαμβάνει πληροφορίες από τη Φινλανδία, που προέρχονται από ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού με το εμβόλιο αυτό, που ξεκίνησε το έτος 1982. Από τότε μέχρι το 1996, 1.8 εκατομμύρια άνθρωποι δέχθηκαν 3 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου. Στο διάστημα αυτό παρουσιάστηκαν 173 σοβαρές αντιδράσεις στο εμβόλιο, προκαλώντας ένα θάνατο. Η πιο συχνή παρενέργεια ήταν η εμφάνιση πυρετού. Δεν εμφανίστηκε καμία περίπτωση φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή αυτισμού, κατά τη διάρκεια της έρευνας. Η Δρ. Annamari Patja του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, και οι συνεργάτες της, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου ένα ποσοστό του 45% των παρενεργειών που εμφανίστηκαν οφείλονταν σε άλλους παράγονες, που δε σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Γενικά δήλωσαν ότι εμφανίζονται περίπου 3.2 περιπτώσεις παρενέργειας σε κάθε 100.000 δόσεις του εμβολίου. Η έρευνα αυτή η οποία επιχορηγήθηκε από την εταιρία Merck pharmaceutical, η οποία παρασκευάζει και το εμβόλιο αυτό, δημοσιεύθηκε το Δεκέμβιο στο τεύχος του ‘ The Pediatric Infectious Disease Journal’.

Τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να καθησυχάσουν όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Μία πρόσφατη έρευνα γιατρών της Βρετανίας, έδειξε ότι συχνά διατηρούν επιφυλάξεις στη χορήγηση και της δεύτερης δόσης του εμβολίου, ακόμα και όταν τα παιδιά χρειάζονται ενίσχυση για την καταπολέμηση της ιλαράς. Στην έκδοση της 13ης Ιανουαρίου του The British Medical Journal, οι ερευνητές αναφέρουν ότι περίπου οι μισοί από τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι ήταν επιφυλακτικοί στη χορήγηση και της δεύτερης επαναληπτικής δόσης του εμβολίου στα παιδιά. Προκειμένου δε το εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να χορηγήται στα παιδιά, όταν βρίσκονται σε ηλικία 12 με 15 μηνών, και στη συνέχεια το επαναληπτικό στην ηλικία 4 με 6 ετών. Ωστόσο το 1988, τα παιδιά της Βρετανίας άρχισαν να λαμβάνουν μόνο την πρώτη δόση. Μετά το ξέσπασμα της ιλαράς το 1993, συστήθηκε το 1996 η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, όπως ανέφερε ο Δρ. Marko Petrovic του North Wales Health Authority στο Flintshire, UK. Η ομάδα του Δρ. Petrovic εξέτασε περίπου 500 γιατρούς και νοσοκόμες στο North Wales. Πέρα από το γεγονός ότι εξέφραζαν ιδιαίτερη αγωνία και αμηχανία για τη χορήγηση της δεύτερης επαναληπτικής δόσης, πολλοί δήλωναν ότι δεν συνιστούσαν αναμφίβολα τη δεύτερη δόση στον γονέα που δίσταζε.

Επιπλέον μία έρευνα που έγινε ανάμεσα σε μία ομάδα νοσοκόμων έδειξε ότι περίπου το 27% θεωρεί ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στην εμφάνιση αυτισμού και το 33% πιστεύει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη νόσο Crohn, μία κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διάρροια, πόνο, και απώλεια βάρους, οφειλόμενη στη βλάβη και καταστροφή του εντερικού ιστού. Αυτά τα ευρήματα, σύμφωνα με τον Δρ. Petrovic, δεν είναι ενδεικτικά γιατί τα παιδιά δεν υπόκεινται στον απαιτούμενο εμβολιασμό, είναι πιθανό ότι ένας επαγγελματίας υγείας με επιφυλάξεις σχετικά με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, μπορεί υποσυνείδητα να επηρεάσει αρνητικά ένα γονέα που είναι ήδη διστακτικός. ‘Είναι επείγουσα ανάγκη να πληροφορήσουμε τους επαγγελματίες της υγείας σχετικά με τον εμβόλιο, εάν θέλουμε να αποφύγουμε μία επιδημία ιλαράς. Η UK’s Committee on Safety of Medicines, μετά από εκτεταμένη και εμπεριστατωμένη έρευνα των πληροφοριών εξέδωσε σχετική δήλωση ότι ‘Το εμβόλιο MMR (το τριπλό) είναι πολύ ασφαλές. Δεν υπάρχει κανένα ερωτηματικό σχετικά με την άδειά του’, ενώ σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξε και η Joint Committee on Vaccination and Immunisation, όπου σύμφωνα με τον καθηγητή Liam Donaldson, αναφέρει ότι ‘Το εμβόλιο ΜΜR παραμένει ο πιο ασφαλής τρόπος προστασίας των παιδιών μας’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση