Ουράνια Σύγχυση

Ουράνια ΣύγχυσηΟι επιπτώσεις του ανθρώπινου παραλογισμού στον πόλεμο του Κοσόβου και της Βοσνίας, βγαίνουν σιγά σιγά στην επιφάνεια, δημιουργώντας έναν νέο κύκλο ‘τρελών’ ειδήσεων, στις οποίες το ΝΑΤΟ προειδοποιούσε για την επικινδυνότητα των βομβών ουρανίου από το 1999, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά τις χρησιμοποίησε, η πολιτική ηγεσία συζητά την επιστροφή των εμπλεκομένων Ελλήνων… αν αποδειχθεί ότι κινδυνεύουν, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Αιγαίο εκτός από ψάρια έχει και τα υπολείματα από 40.000 βλήματα που χρησιμοποίησε το Πολεμικό Ναυτικό σε ασκήσεις. Ο συσχετισμός του ουρανίου 238 με την λευχαιμία και η σύγχυση για το μέγεθος των επιπτώσεων και για το τι πραγματικά συνέβη στην καρδιά της Ευρώπης, θα κρατήσει για καιρό την καταιγίδα των βομβών ουρανίου στην επικαιρότητα, με άγνωστο το πότε θα φανεί η αισιοδοξία ενός ουράνιου τόξου, το οποίο δεν θα ονομάζεται 238.

Σαράντα χιλιάδες βολές με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου Phalanx 149-2, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχουν πραγματοποιηθεί από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, σε ασκήσεις στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος σύμφωνα με δημοσιεύματα στα Νέα και το Εθνος. Το στοιχείο αυτό προέκυψε ύστερα από σχετική έρευνα που διέταξε και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Τσοχατζόπουλος, ενώ έγινε γνωστό ότι παραμένουν στη διάθεση του Πολεμικού Ναυτικού, ακόμα δέκα χιλιάδες παρόμοια βλήματα. Σημειωτέον δε ότι τα δύο υπόλοιπα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν ακόμα απαντήσει, ενώ όσον αφορά το Στρατό Ξηράς, οι έρευνες επικεντρώνονται στο οπλοστάσιο των ελικοπτέρων Apache, των οποίων το πολυβόλο είναι πανομοιότυπο με το πυροβόλο των βομβαρδιστικών αεροσκαφών Α-10, που χρησιμοποιούν βλήματα PGU -14/B με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης χαρακτήρισε δικαιολογημένη την ανησυχία που υπάρχει, λέγοντας ότι θα γίνουν έρευνες και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, η ελληνική ειρηνευτική δύναμη πρέπει να αποχωρήσει από το Κόσοβο. Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, σε ενημερωτική συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον υπουργό Αμυνας κ.Τσοχατζόπουλο. Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το θέμα είναι τεράστιο, τα ερωτηματικά μεγάλα και η ανησυχία εύλογη, ενώ ανέφερε ότι δεν δικαιολογείται καμμία ολιγωρία και καμμία συσκότιση. Απαιτείται ενημέρωση και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η σύσταση ανεξάρτητης Επιτροπής εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων, που θα διερευνήσει σε βάθος το θέμα και εάν επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος πρέπει να απομακρυνθούν και οι Ελληνες φοιτητές. Σημειωτέον ότι ο κ. Καραμανλής επέμεινε στην ανάγκη να ζητηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμπεριλάβει τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Ο κ. Τσοχατζόπουλος από την πλευρά του ζήτησε εκτός των άλλων να αρχειοθετηθούν όλες οι περιπτώσεις που σχετίζονται με ιατρικές παθήσεις του αίματος στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πύκνωση των περιπτώσεων τον τελευταίο καιρό. Σε σχετική ερώτηση, εάν τίθεται θέμα απόσυρσης των ελληνικών τμημάτων από την KFOR ή την SFOR σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος για την υγεία των στελεχών τους,δήλωσε γενικά ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, τονίζοντας ότι οι στρατοί των 47 χωρών και φυσικά και οι ελληνικές ειρηνευτικές δυνάμεις δεν πήγαν στη Βοσνία και στο Κόσοβο για εκδρομή, αλλά για να εκπληρώσουν την αποστολή τους στο πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ, για την εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης συνέστησε ψυχραιμία και σωστή αντιμετώπιση και πρόσθεσε ότι ‘φάνηκε εκ των υστέρων ότι βομβαρδίστηκε η Ευρώπη, δεν βομβαρδίστηκε μόνο το Κόσοβο,το πρόβλημα θα το έχουν οι γειτονικές χώρες, θα το έχουν όλοι’ και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει από μόνη της την προστασία της και όχι να είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις ΗΠΑ. Εξάλλου, ο δήμαρχος Αθηναίων Δ.Αβραμόπουλος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για το θέμα και έκανε λόγο για επικίνδυνες διαστάσεις. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα πρέπει άμεσα να αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες και ζήτησε την άμεση σύγκληση του συμβουλίου των 15 υπουργών Περιβάλλοντος, καθώς και τη σύγκληση συνόδου κορυφής των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και της Ιταλίας. Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι ‘η χειραψία θανάτου με τη ραδιενέργεια των Ελλήνων στρατιωτών και φοιτητών που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία πρέπει αμέσως να τερματισθεί’, καλώντας τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις απαιτούμενες διεθνείς πρωτοβουλίες και να ενημερώσει σχετικά τα κόμματα και τον ελληνικό λαό. Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος καυτηρίασε απο τον άμβωνα του ναού της Παναγίας, τα χριστιανικά κράτη που έριξαν τις βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο στη Γιουγκοσλαβία εν γνώσει τους, όπως είπε. Ανέφερε δε ότι ‘Αυτές τις μέρες, ζήσαμε ολοι το μεγάλο έγκλημα που έχει γίνει σ’ αυτή τη χώρα, δυστυχώς απο χριστιανικα κράτη τα οποία θα έπρεπε πρώτα αυτά να σέβονται την ανθρωπότητα, τους ανθρώπους και να μη χρησιμοποιούν όπλα τα οποία έχει καταδικάσει ο ΟΗΕ, οπως τα πυρηνικά’. Αναρωτήθηκε δε ‘ποιός θα πληρώσει τα σπασμένα, ποιός θα ζητήσει ευθύνες απο εκείνους που με περισσή πρόκληση και ασυδοσία αποφάσισαν και έρριξαν τις βόμβες αυτές, εν γνώσει τους οτι σκορπούν το θάνατο και τη μόλυνση στην ατμόσφαιρα της γης’.

Σημειωτέον ότι αναμένεται η άφιξη στο Κόσοβο της αρμόδιας επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, όπου θα κάνει νέες μετρήσεις ραδιενέργειας. Την επιτροπή αποτελούν ένας πυρηνικός φυσικός και ένας ακτινοφυσικός του Δημόκριτου, καθώς και κλιμάκιο της διεύθυνσης πολεμικών και χημικών ουσιών του ΓΕΣ. Τέλος ιδιαίτερα έχουν θορυβηθεί και οι Ελληνες φοιτητές της Γιουγκοσλαβίας, αντιπροσωπεία των οποίων θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Παιδείας κ. Πέτρο Ευθυμίου, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο μεταγραφής τους σε Ελληνικά Πανεπιστήμια. Σημειωτέον, ότι υπολογίζεται πως στα Πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας σπουδάζουν περίπου 1.000 Ελληνες φοιτητές, που εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την υγεία τους, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν τους είχε ενημερώσει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση