αυστραλιανο αντιγονο | ερπης | ερπητικη εγκεφαλιτιδα | αρρυθμια | οξεια δηλητηριαση | αιτια αποφρακτικου ικτερου

Αυτός ο κόσμος ο Μικρός ο ΜέγαςΟι διαφορετικές μορφές ζωής, από την μονοκύτταρη αμοιβάδα, έως την γιγαντιαία γαλάζια φάλαινα, αποτελούν αναπόσπαστα και αναντικατάστατα τμήματα της αλυσίδας της ζωής. Κάθε φορά που κάποιος κρίκος αυτής της αλυσίδας εξαφανίζεται, η αλυσίδα γίνεται όλο και πιο αδύνατη, όλο και πιο ασταθής. Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με αφορμή την Ημέρα για την Διατήρηση της Ποικιλομορφίας των διαφόρων μορφών ζωής, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Δεκεμβρίου. Ενα μήνυμα ιδιαίτερα επίκαιρο στην ανατολή της νέας χιλιετίας, καθώς αυτή, η τόσο ζωτικής σημασίας ποικιλομορφία των ειδών, κινδυνεύει όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία του πλανήτη.

1,7 εκατομμύρια είδη ζωής έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί στον πλανήτη, ο πραγματικός αριθμός τους όμως υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια. Αν και η εξαφάνιση κάποιων ειδών με το πέρασμα του χρόνου, αποτελεί μια φυσιολογική λειτουργία στη διαδικασία της εξέλιξης, σήμερα τα διάφορα οικοσυστήματα απειλούνται από την παρέμβαση του ανθρώπου περισσότερο από ποτέ. Η μαζική καταστροφή των τροπικών δασών, όπου ζουν το 50-90% των αναγνωρισμένων οργανισμών και η μόλυνση των νερών των θαλασσών και των λιμνών, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση πολλών μορφών ζωής, με αποτέλεσμα (σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς) σε 25 χρόνια, ένα 6% των γνωστών ειδών να έχει εκλείψει. Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της Γης.

Η επίπτωση αυτής της καταστροφής στον άνθρωπο είναι απρόβλεπτη, αρκεί να σκεφτούμε ότι το 40% της παγκόσμιας οικονομίας στηρίζεται στους βιολογικούς πόρους. Και αυτή είναι μόνο μια παράμετρος του όλου προβλήματος. Η προστασία συνεπώς της βιολογικής ποικιλομορφίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση της ζωής και αυτού του ίδιου του ανθρώπου. Η ανθρωπότητα πρέπει να βρει την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και στην διατήρηση του περιβάλλοντος, την ισοροπία μεταξύ των σημερινών αναγκών και των αναγκών του μέλλοντος. Η ζωή, σε όλες της τις μορφές είναι πολύτιμη, για να την αφήνουμε να χάνεται.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.