Αυτός ο κόσμος ο Μικρός ο Μέγας

Αυτός ο κόσμος ο Μικρός ο ΜέγαςΟι διαφορετικές μορφές ζωής, από την μονοκύτταρη αμοιβάδα, έως την γιγαντιαία γαλάζια φάλαινα, αποτελούν αναπόσπαστα και αναντικατάστατα τμήματα της αλυσίδας της ζωής. Κάθε φορά που κάποιος κρίκος αυτής της αλυσίδας εξαφανίζεται, η αλυσίδα γίνεται όλο και πιο αδύνατη, όλο και πιο ασταθής. Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με αφορμή την Ημέρα για την Διατήρηση της Ποικιλομορφίας των διαφόρων μορφών ζωής, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Δεκεμβρίου. Ενα μήνυμα ιδιαίτερα επίκαιρο στην ανατολή της νέας χιλιετίας, καθώς αυτή, η τόσο ζωτικής σημασίας ποικιλομορφία των ειδών, κινδυνεύει όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία του πλανήτη.

1,7 εκατομμύρια είδη ζωής έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί στον πλανήτη, ο πραγματικός αριθμός τους όμως υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια. Αν και η εξαφάνιση κάποιων ειδών με το πέρασμα του χρόνου, αποτελεί μια φυσιολογική λειτουργία στη διαδικασία της εξέλιξης, σήμερα τα διάφορα οικοσυστήματα απειλούνται από την παρέμβαση του ανθρώπου περισσότερο από ποτέ. Η μαζική καταστροφή των τροπικών δασών, όπου ζουν το 50-90% των αναγνωρισμένων οργανισμών και η μόλυνση των νερών των θαλασσών και των λιμνών, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση πολλών μορφών ζωής, με αποτέλεσμα (σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς) σε 25 χρόνια, ένα 6% των γνωστών ειδών να έχει εκλείψει. Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της Γης.

Η επίπτωση αυτής της καταστροφής στον άνθρωπο είναι απρόβλεπτη, αρκεί να σκεφτούμε ότι το 40% της παγκόσμιας οικονομίας στηρίζεται στους βιολογικούς πόρους. Και αυτή είναι μόνο μια παράμετρος του όλου προβλήματος. Η προστασία συνεπώς της βιολογικής ποικιλομορφίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση της ζωής και αυτού του ίδιου του ανθρώπου. Η ανθρωπότητα πρέπει να βρει την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και στην διατήρηση του περιβάλλοντος, την ισοροπία μεταξύ των σημερινών αναγκών και των αναγκών του μέλλοντος. Η ζωή, σε όλες της τις μορφές είναι πολύτιμη, για να την αφήνουμε να χάνεται.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση