ΑΝΤΕΝΔΕΊΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΠΙΡΟΜΈΤΡΗΣΗ | 3 μηνων λεει αγκου | μυλη κυηση | διαφραγματικη κοιλη θεραπεια | ερυθροπλακια

Ειδικός σταθμός εργασίας Η/Υ για τυφλούςΟι τυφλοί χρήστες Η/Υ μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στις σύγχρονες υπηρεσίες των βιβλιοθηκών που προορίζονται για αυτούς, χάρη στον ειδικό σταθμό εργασίας Η/Υ που εγκαταστάθηκε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Είναι ο μοναδικός σταθμός στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή τελευταίας γενιάς, με ειδικό λογισμικό και περιφερειακές μονάδες, προκειμένου οι χρήστες με προβλήματα όρασης να μπορούν να επεξεργάζονται κείμενα, να εξερευνούν το διαδίκτυο , να κάνουν βιβλιογραφικές έρευνες και να χρησιμοποιούν κάθε μορφής ηλεκτρονικό υλικό και πηγή πληροφορίας, που διαθέτει η βιβλιοθήκη. Εξίσου σημαντική είναι η δυνατότητα, που παρέχει το νέο αυτό σύστημα, να εκτυπώνονται τα κείμενα με τη μορφή Braille (τη μέθοδο ανάγνωσης των τυφλών διά της αφής).

Στο σταθμό εργασίας του Πανεπιστημίου Μακεδονία, στο πλαισιο του ευρωπαϊκού έργου 'Accelerate' της γενικής διεύθυνσης εκπαίδευσης και πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει επίσης εγκατασταθεί λογισμικό που διαβάζει τα περιεχόμενα της οθόνης, καθοδηγώντας ηχητικά το χρήστη, ως προς τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα της ηχητικής αναπαραγωγής πολύγλωσσων κειμένων (και στην ελληνική γλώσσα), χάρη στην υποστήριξη περιφερειακής μονάδας σύνθεσης φωνής, με αποτέλεσμα ο χρήστης να είναι σε θέση να ακούει το κείμενο της οθόνης, το οποίο μάλιστα μπορεί να επεξεργαστεί, ενώ μπορεί επίσης να στείλει και να λάβει μηνύματα στο παγκόσμιο ταχυδρομείο κ.α Εκτός από τον συνθέτη φωνής , ο σταθμός εργασίας διαθέτει και ανανεούμενη πινακίδα Braille που απεικονίζει τους χαρακτήρες της οθόνης σε χαρακτήρες αναγνώσιμους δια της αφής. Επίσης η μονάδα διαθέτει πλήκτρα πλοήγησης, με λειτουργίες που υποκαθιστούν τόσο το παραδοσιακό ποντίκι όσο και τα σημαντικότερα πλήκτρα πλοήγησης (βελάκια, κ.α). Στο έργο εγκατάστασης και λειτουργίας του συγκεκριμένου υπολογιστή συμμετέχουν και ξένα πανεπιστήμια (του Γκράτς και του Λίντζ στην Αυστρία, της Κύπρου , η ομοσπονδία Ολλανδικών Βιβλιοθηκών για τυφλούς) καθώς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών , η Ενωση Τυφλών Βορείου Ελλάδος κ.α. Οι ενέργειες για την εγκατάσταση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθούν τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.