ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ | ογκο στο στομαχι | οστεομυελιτιδα δοντιαδιαγνωση | αποκατασταση εσω πλαγθου

Ακμή


Τι είναι η ακμή και σε ποιά ηλικία εμφανίζεται

Η ακμή είναι μια πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται κατά την εφηβεία και θεραπεύεται συνήθως ύστερα από μερικά χρόνια. Ένας μεγάλος αριθμός εφήβων ηλικίας 14-18 χρονών (αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας), υποφέρουν από ακμή, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για τον εαυτό τους σε μια περίοδο με πολλά προβλήματα, άγχη και αναζητήσεις. Σπανιότερα η ακμή επιμένει και μετά την ενηλικίωση.

Ποιά σημεία του προσώπου αφορά και που οφείλεται

Συνήθως αφορά τα σημεία όπου οι σμηγματογόνοι αδένες είναι πολυάριθμοι, όπως στο μέτωπο, στη μύτη και στο σαγόνι, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη και στο στήθος και στην πλάτη. Δεν είναι ακριβώς γνωστό το που οφείλεται η ακμή. Συνήθως ενοχοποιούνται οι ανδρικές ορμόνες που εκκρίνονται από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια της γυναίκας και διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος που εκκρίνουν το σμήγμα. Ορισμένα προγεσταγόνα που περιέχονται στα αντισυλληπτικά μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή, επίσης ορισμένα καλλυντικά ή προϊόντα που ευνοούν το κλείσιμο των πόρων, το άγχος ή ακόμα και ο ανεπαρκής καθαρισμός της επιδερμίδας π.χ. από το μακιγιάζ.

Πως εκδηλώνεται η ακμή

Στο πρώτο στάδιο είναι ένας πόρος του σώματος που φράζει. Ένα μικρό σημαδάκι (το 'μαύρο σπυράκι') σχηματίζεται στο άνοιγμα του σμηγματογόνου αδένα. Αποτελείται από σμήγμα που παράγεται υπερβολικά, αλλά κι από νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας που αντί να απομακρυνθούν φυσιολογικά, συσσωρεύονται παρεμποδίζοντας την εκκένωση.

Στο επόμενο στάδιο, αν ο πόρος του αδένα αποφραχθεί, εμφανίζεται μια μικρή κύστη. Αυτή μπορεί να είναι η εστία μιας μόλυνσης ή κάποιας φλεγμονής, εξαιτίας των μικροβίων που υπάρχουν στο δέρμα, σχηματίζοντας ένα κόκκινο σπυράκι, με λευκή κεφαλή. Αν δεν το φροντίσουμε, μπορεί να μετατραπεί σ' ένα πολύ χοντρό «καλόγηρο», πολύ δύσμορφο και δύσκολο να θεραπευθεί.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακμή

Η ακμή πρέπει να θεραπευθεί έγκαιρα πριν προκληθούν σοβαρές βλάβες που μπορεί ν΄αφήσουν σημάδια.
Είναι λοιπόν απαραίτητα
α) η καθαριότητα της επιδερμίδας πρωϊ και βράδυ
β) πριν προχωρήσει η ακμή καλό είναι να συμβουλευτείτε ένα δερματολόγο ή γυναικολόγο. Ο πρώτος θα σας προτείνει τοπικές περιποιήσεις που μερικές φορές συνδυάζονται με αντιβιοτική θεραπεία. Ο γυναικολόγος θα σας συστήσει ένα χάπι ή μια ορμονική αντισυλληπτική θεραπεία ειδική γι' αυτή την περίπτωση. Χρειάζεται υπομονή γιατί χρειάζονται 4-6 μήνες για να φανούν τα αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.