Ο εορτασμός του εθελοντισμού στην Ελλάδα

Για τρίτη συνεχή χρονιά βραβεύτηκαν και φέτος σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχείο Μ. Βρετανία, εθελοντικές οργανώσεις, που με το έργο και την ανθρωπιστική προσφορά των μελών τους απάλυναν τον πόνο πολλών συνανθρώπων μας. Ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, κ. Δημήτρης Θάνος επεσήμανε στο χαιρετισμό του ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά προβάλλει σαν ένα ισχυρό αντιστάθμισμα στην ψυχρότητα και τον κυνισμό των αριθμών, σαν ένα εκκολαπτήριο δημοκρατίας, ανθρωπισμού και ιδεών.

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στους Έλληνες Εθελοντές του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Βοστώνης- Ελληνικό Ταμείο Καρδιοπαθών Παιδιών, το οποίο παρέλαβε η αντιπρόεδρος του συλλόγου, κ. Μελίνα Κοκότη. Το δεύτερο βραβείο δώθηκε στο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος από το 1985 προωθεί τη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας και το τρίτο βραβείο στο Σύλλογο ‘Αλληλεγγύη’ του νομού Αργολίδας, ο οποίος στηρίζει ηθικά και υλικά τα άτομα που πάσχουν από καρκίνο.

Σε ανάλογη εκδήλωση για τη Ημέρα Εθελοντισμού, η υπουργός Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ.Β.Παπανδρέου ανακοίνωσε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για θέματα Εθελοντισμού. Η Εθνική Επιτροπή, που θα είναι ανοικτή σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν, όπως υπουργεία, ΜΚΟ, εθελοντικοί σύλλογοι κλπ, θα αποτελείται από δύο Γενικές Γραμματείες: Η μία σε κυβερνητικό και η άλλη σε μη κυβερνητικό επίπεδο, οι οποίες θα συνεργάζονται με το εδώ γραφείο του ΟΗΕ και θα έχουν ως στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον εθελοντισμό και τη δημιουργία ενoς νομοθετικού πλαισίου. Ο υπουργός Παιδείας που συμμετείχε κι’ αυτός στην εκδήλωση, είπε πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τις δυτικές χώρες στο θέμα του εθελοντισμού και παρόλο που χαρακτηρίζουμε τις χώρες αυτές ως ‘ψυχρές’, είναι ‘πολύ πιο κοινοτικές’ απ’ ό,τι η χώρα μας.

Σε εκδήλωση που έγινε με το ίδιο θέμα στο Πολεμικό Μουσείο η διευθύντρια του γραφείου Αθηνών του ΟΗΕ κ. Τσαβές μίλησε για τη σημασία του εθελοντισμού και την αναγκαιότητα εξάπλωσης του στο κοινό, μέσω της ευαισθητοποίησης του. Σε αυτή εξάλλου την ευαισθητοποίηση στοχεύει και η ανακήρυξη του έτους 2001 ως Διεθνούς Ετους Εθελοντισμού.
Ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Γιώργος Σακελλίων υπογράμμισε ότι ‘ο χώρος των ΜΚΟ, η λειτουργία και η εξέλιξη του είναι ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση του πολίτη’. Για τον εορτασμό του 2001 ως Διεθνούς Ετους Εθελοντισμού, η κυβέρνηση αποφάσισε το συντονισμό των δράσεών της, δημιουργώντας ένα διϋπουργικό όργανο σε επίπεδο γενικών γραμματέων, το οποίο σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή θα διαμορφώσουν το κοινό πλαίσιο για το ζήτημα του εθελοντισμού. Ο κ. Σακελλίων τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί και το ‘προσωπικό’ στοιχείο του εθελοντισμού, δηλαδή ο εθελοντής, ως άτομο, με τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Κατέληξε δε με αίτημα προς τους παρόντες να δουλέψουν όλοι μαζί για την εξεύρεση λύσεων και τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντή και την κατοχύρωσή του, ώστε το 2002 να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση του κοινού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση