Χριστόδουλος: Η φτώχεια εξαπλώνει το AIDS

Χριστόδουλος: Η φτώχεια εξαπλώνει το AIDSΗ εξάπλωση του AIDS στις υπό ανάπτυξη περιοχές έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις λόγω της φτώχειας. Αυτό ήταν το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αν και η εξάπλωση του AIDS αποδεικνύει ότι η τεχνολογία και η επιστήμη είναι προνόμιο των πλουσίων και ανεπτυγμένων χωρών, η σύνδεση φτώχειας και AIDS δεν είναι βέβαια αποκλειστική, μια και με το AIDS συνδέονται και πλούσιοι λαοί που όμως ζουν ασύδοτη σεξουαλική ζωή. Ο κ. Χριστόδουλος τόνισε επίσης ότι πρέπει να βγούμε από το μικροκόσμό μας και να δούμε ως πλησίον, τον κάθε άνθρωπο του πλανήτη.

72 72 222 : Ανώνυμα και Εμπιστευτικά

Αυτό που αρκετός κόσμος ίσως αγνοεί και με αφορμή την σημερινή Ημέρα καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε, είναι η ύπαρξη της Τηλεφωνικής Γραμμής για το Aids, που λειτουργεί από τις 7.00 έως 23.00 στο τηλέφωνο 72 72 222 και στην οποία μπορεί κάθε συμπολίτης μας, να απευθυνθεί ανώνυμα και εμπιστευτικά για αξιόπιστη ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη. Επίσης λειτουργεί και Συμβουλευτικός Σταθμός για το Aids, στο Νοσοκομείο ‘Α. Συγγρός’, με τηλέφωνο 72 39 945 για πρόσωπο με πρόσωπο ενημέρωση και υποστήριξη.

Η Τηλεφωνική Γραμμή και ο Συμβουλευτικός Σταθμός (Τ.Γ/Σ.Σ) είναι υπηρεσίες του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων. Λειτουργούν από το 1992 με την επιστημονική εποπτεία του Ψυχολογικού Τμήματος της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στελεχώνονται από ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό και ψυχίατρο, οι οποίοι παρέχουν:
-ενημέρωση γύρω από το Aids και κυρίως πάνω στους τρόπους μετάδοσης και τρόπους προφύλαξης
-ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη σε άτομα που ανησυχούν ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό, σκέφτονται να πραγματοποιήσουν το διαγνωστικό τεστ, βρίσκονται σε αναμονή αποτελεσμάτων, έχουν πρόσφατα ενημερωθεί για την οροθετικότητά τους ή ζουν με τον ιό, πρόκειται να αρχίσουν φαρμακοθεραπεία ή νοσήλευονται,
-ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη σε συγγενείς ή άλλα άτομα του περιβάλλοντος οροθετικών κυρίως ατόμων, αλλά και ατόμων που ανησυχούν για πιθανή μόλυνση κοντινού τους προσώπου (κυρίως γονείς και σύντροφοι),
– ψυχιατρική εκτίμηση και παρακολούθηση, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Παράλληλα, το επιστημονικό προσωπικό των Τ.Γ./Σ.Σ.:
-παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους στις αρμόδιες υπηρεσίες
-προωθεί τη συνεργασία και τη διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες και φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού
-συμμετέχει σε ενημερωτικές, εκπαιδευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και κυρίως:
– του μαθητικού και νεανικού πληθυσμού
– των επαγγελματιών της υγείας γενικότερα και της ψυσικής υγείας ειδικότερα
– προβαίνει σε συστηματική καταγραφή και περαιτέρω αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και αναγκών του κοινού.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ενημέρωση

Ο αριθμός των κρουσμάτων από AIDS στην Ελλάδα ανέρχονταν μέχρι και το 1999, σε 2015 άτομα ενώ ο αριθμός των οροθετικών σε 4920. Καθώς τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται, επιταχτική γίνεται η ανάγκη να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια ενημέρωσης του πληθυσμού και ιδίως των νέων ανθρώπων. Χαρακτηριστικό της σημερινής απογοητευτικής κατάστασης είναι ότι στα σχολεία, τα μαθήματα ή τα προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης γίνονται σποραδικά, χωρίς να υπάρχει ένα στοιχειωδώς οργανωμένο σχέδιο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση