H Formula 1 πρότυπο για Νοσοκομείο στη Βρετανία

H Formula 1 πρότυπο για Νοσοκομείο στη ΒρετανίαΓιατροί συμβουλεύτηκαν τους ειδικούς των αγώνων αυτοκινήτου Formula 1, για να βρούν τρόπους βελτίωσης της νοσοκομειακής περίθαλψης και φροντίδας των παιδιών που περιθάλπουν στο παγκοσμίου φήμης νοσοκομείο Great Ormond Street Hospital for Sick Children. Οι γιατροί αυτοί εντυπωσιάσθηκαν από τον τρόπο, με τον οποίο οι μηχανικοί της Φόρμουλα 1 εργάζονται στα πιτς, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ταχύτητος. Σκέφθηκαν ότι η ίδια ακριβώς οργανωτική μέθοδος και τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει και τους ίδιους, στις αντίστοιχες συνθήκες υψηλής πίεσης και άγχους που αντιμετωπίζουν, όταν για παράδειγμα πρέπει να εκτελέσουν τη μεταφορά ενός παιδιού που μόλις υπέστη εγχείρηση καρδιάς, από το χειρουργείο στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει πλήρης εναρμόνιση και εξισορρόπηση ανάμεσα στις δύο υψίστης σημασίας ανάγκες, δηλαδή της ανάγκη για ταχύτητα κατά την εκτέλεση των ενεργειών και της ανάγκης για απόλυτη ακρίβεια κατά τη διενέργειά τους. Έτσι ζήτησαν τη βοήθεια και συνδρομή της ομάδος αγώνων της ΜcLaren. Ο κ. Martin Elliott, καρδιοχειρουργός στο ως άνω νοσοκομείο δήλωσε ότι ‘Το ενδεχόμενο να συμβεί κάποιο δυσάρεστο περιστατικό, κατά την μεταφορά και παράδοση ενός ασθενή σε μία νέα ομάδα ιατρών, η οποία προκειμένου να τον παρακολουθήσει, πρέπει να πληροφορηθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όλα τα στοιχεία και δεδομένα, που έχουμε μάθει εμείς, κατά τη διάρκεια μίας εξάωρης χειρουργικής επέμβασης, σχετικά με την κατάστασή του, είναι ιδιαίτερα υψηλό. Υπάρχουν ορισμένες απλές, άμεσες και ευθύτατες αναλογίες ανάμεσα στην μεταφορά των ασθενών και στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί της Formula 1. Έτσι θεωρήσαμε σκόπιμο να επικοινωνήσουμε μαζί τους για να δούμε τι θα μπορούσαμε να μάθουμε’.

Ο κ. Elliott δήλωσε ότι ο κάθε ένας, στη μονάδα εντατικής θεραπείας, έχει και το δικό του συγκεκριμένο και καθορισμένο ρόλο, κατά τη μεταφορά του ασθενή. Ωστόσο δηλώνει ότι ‘ Εκείνες τις στιγμές κάθε ένας θέλει να βοηθήσει και αυτό το έμφυτο συναίσθημα ορισμένες φορές μπορεί να δημιουργήσει πρoβλήματα’.

Οι ιατροί διδάχθηκαν ότι οι ομάδες της Formula 1 είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένες να παραβλέπουν κάθε περιττή δραστηριότητα, εκτελώντας απλά και ικανά εκείνες που απαιτούνται. Επίσης έμαθαν ότι ακόμα και η πιο απλή δουλειά πρέπει να αναλύεται σις συνιστώσες της, προκειμένου να διευρευνώνται οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι. O Allan Goldman, σύμβουλος της μονάδος εντατικής θεραπείας δήλωσε ότι ‘ Ολοι αποσκοπούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη και να είμαστε σε επιφυλακή όταν θα συμβεί το ατύχημα. Αλλά αυτό που προσπαθούμε είναι να αναπτύξουμε τέτοιες άμυνες, σε τομείς υψηλού κινδύνου, ώστε να μειώνουμε τα λάθη εξ΄αρχής. Η Jane Carthey του Institute of Child Health δήλωσε ότι ‘Τα pits στη Formula 1 βασίζονται στη πάρα πολύ καλή συνεργασία της ομάδος, από την οποία το κάθε μέλος γνωρίζει κάθε δευτερόλεπτο τι απαιτείται να εκτελέσει ο κάθε ένας. Εάν ο κάθε ένας της ομάδος μας, διδαχθεί να έχει τις ίδιες συνήθειες και να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, τότε θα υπάρξει άριστη συνεργασία. Η McLaren το πέτυχε αυτό στο ύψιστο βαθμό και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για να προσαρμόσουμε ανάλογα τις διαδικασίες μας.’

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση