φυματιωση | συγγενης υπερπλασια επινεφριδιων θανατος | αντιμετωπιση εμετου στην εγκυμοσυνη

Διερεύνηση για την νόσο των τρελών αγελάδων στην ΚρήτηΥπήρξαν σποραδικά περιστατικά της νόσου Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ στην Κρήτη, τόνισε ο καθηγητής νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Ανδρέας Πλαϊτάκης, χωρίς να τα συσχετίσει όμως απόλυτα με την κατανάλωση κρέατος. Ο καθηγητής, μιλώντας στη Πάτρα, στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευρολογίας, που άρχισε την 1η Νοεμβρίου, ανέφερε τα ακόλουθα. ‘Τα τελευταία τριάμισι χρόνια έχουν τεκμηριωθεί 9 τέτοια περιστατικά σε Κρήτες, που ζουν στην Κρήτη. Ο αριθμός αυτός είναι 4-6 φορές μεγαλύτερος από ότι θα περίμενε κανείς επί τη βάσει του πληθυσμού του νησιού. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πληθυσμοί, με μεγάλη συχνότητα της νόσου, παρουσιάζουν μεταλλάξεις του γονιδίου της πρωτεϊνης prion, που προκαλούν την κληρονομική μορφή της νόσου Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ. Οσον αφορά τα περιστατικά της Κρήτης μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι δεν αποτελούν κληρονομικές περιπτώσεις. Κανείς από τους Κρητικούς ασθενείς δεν είχε θετικό κληρονομικό ιστορικό, και το σπουδαιότερο, πλήρης ανάλυση του DNA και των 6 ασθενών, που έχουμε μελετήσει, έδειξε ότι οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν τις μεταλλάξεις του γονιδίου, που σχετίζονται με την κληρονομική μορφή της νόσου. Τότε πως εξηγείται η αυξημένη συχνότητα της νόσου στην Κρήτη;

Προς τούτο διερευνήσαμε τους παράγοντες, που αυξάνουν τον κίνδυνο για τη νόσο. Μελέτες που έγιναν στο εργαστήριο νευρολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης από τους συνεργάτες Αννα Βισκαδουράκη και Γιάννη Ζαγανά έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Κρήτης παρουσιάζει ένα γονότυπο σε ποσοστό περίπου 60%, ενώ σε άλλους πληθυσμούς της Ευρώπης το ποσοστό αυτό είναι περίπου 40%. Εχει υπολογιστεί ότι η παρουσία του γονότυπου αυτού (ΜΜ) αυξάνει τον κίνδυνο κατά 3-4 φορές, χωρίς η αύξηση του κινδύνου αυτού να έχει σχέση με το κρέας ή προϊόντα κρέατος. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να εξηγήσουν μερικώς την αυξημένη συχνότητα της νόσου στην Κρήτη. Ατομα όμως που έχουν έναν άλλο γονότυπο (τον VV) έχουν 5 φορές παραπάνω πιθανότητα να εμφανίσουν τη νόσο εάν καταναλώνουν νωπό κρέας. Είναι η μόνη συσχέτιση με το κρέας, που έχει βρεθεί μέχρι τώρα και είναι ενδιαφέρον ότι δύο από τους ασθενείς μας είχαν το γονότυπο VV και φαίνεται ότι είχαν φάει στο παρελθόν βοδινό εγκέφαλο’.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.