Στρεπτόκοκκος, απειλή για τα νεογέννητα

Στρεπτόκοκκος, απειλή για τα νεογέννηταΤο ποσοστό της προσβολής των νεογνών από ένα βακτήριο, που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή τους, φαίνεται ότι είναι υψηλότερο από αυτό που είχε αναφερθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ενώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι υπεύθυνοι της έρευνας συνιστούν τον έλεγχο όλων των εγκύων για την παρουσία στρεπτοκόκκου της ομάδας Β, στις οποίες πρέπει να χορηγηθούν αντιβιοτικά πριν τον τοκετό.

Οι στρεπτόκοκκοι της ομάδας Β (Streptococus agalacticae), προκαλούν λοιμώξεις κυρίως σε νεογνά, εγκύους και ενήλικες με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, οι στρεπτόκοκκοι της ομάδας Β, είναι η κυριοτέρη αιτία σοβαρών λοιμώξεων σε νεογνά (1,8 περιστατικά ανά 1.000 γεννήσεις). Η πρώϊμη νεογνική νόσος αρχίζει την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό και αποτελεί το 80% των νεογνικών λοιμώξεων. Από τις πρώϊμες αυτές λοιμώξεις, οι μισές περίπου συμβαίνουν το πρώτο 24ωρο από τη γέννηση. Η όψιμη εμφάνιση στρεπτοκοκκικής νόσου, συμβαίνει μία εβδομάδα μετά τη γέννηση και σπανίως σε νεογνά και βρέφη άνω της ηλικίας των τριών μηνών.

Προδιαθεσικοί παράγοντες αποτελούν το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, η εγκυμοσύνη στην εφηβεία, ο πρόωρος τοκετός και η πρόωρη ρήξη των υμένων. Ο συχνότερος και σημαντικότερος προδιαθεσικός παράγοντας για τη στρεπτοκοκκική νεογνική λοίμωξη θεωρείται ο αποικισμός της μητέρας από στρεπτόκοκκο ομάδας Β, δεδομένου ότι το παθογόνο αίτιο συνήθως μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση