ακροαστικα συμπτωματα | συμπτωματα εχινοκοκκου | kufwsi | εικονα αμυγδαλιτιδας | μηνισκος στο γονατο

Από το κρεβάτι του ασθενούς στο εδώλιo


Ενας γιατρός κατηγορείται ότι υποσχέθηκε θεραπεία σε βαριά πάσχοντες με πρωτοποριακή μέθοδο, αλλά οι ασθενείς του όχι μόνο δεν βοηθήθηκαν, αντίθετα κατέληξαν. Πρόκειται για την περίπτωση του βιοπαθολόγου κ. Δημήτρη Γιαννίτση, έναντι του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της απάτης, μετά από μήνυση του Χαράλαμπου και της Χρύσας Σωτηροπούλου, η μητέρα των οποίων πέθανε το 2000 από καρκίνο. Ουδείς μπορεί να εκφράσει άποψη για το αν τα παραπάνω ευσταθούν ή όχι, παρά μόνο πλέον η δικαιοσύνη, η οποία χειρίζεται το θέμα.

Υπάρχουν όμως αρκετά ευαίσθητα σημεία στο ζήτημα αυτό που απασχολεί την επικαιρότητα. Και απλώς προσπαθούμε να τα ψηλαφήσουμε:

Αποτελεί μια πικρή αλήθεια οτι σε περιπτώσεις ασθενών με βαριά νοσήματα σε τελικό στάδιο, οι συγγενείς είναι ευάλωτοι σε κάθε θεραπεία που υπόσχεται ακόμα και το παραμικρό.

Είναι πάντα επίκαιρος και διαχρονικός ο Ιπποκρατικός λόγος "ωφελέειν ή μη βλάπτειν", δηλαδή αν δεν μπορείς πλέον να ωφελήσεις τον άρρωστο, τουλάχιστον μην κάνεις τίποτα που μπορεί να τον βλάψει.

Οταν χάνει κανείς τον άνθρωπό του από καρκίνο ή οποιοδήποτε άλλο σοβαρό νόσημα, δεν είναι απίθανο μέσα στη συναισθηματική τρικυμία που βιώνει να κατηγορήσει (πολλές φορές άδικα) το γιατρό.

Στην περίπτωση που ένας γιατρός κατηγορηθεί άδικα, ακόμα και αν αποδειχθεί δικαστικά η αθωότητά του, είναι πολύ δύσκολο στη συνέχεια να απαλλαγεί από τη 'ρετσινιά'. Κι εδώ τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να έχουν σαφή ευθύνη.

Τα ζητήματα της ιατρικής ευθύνης, του ιατρικού λάθους, της αξιολόγησης της ιατρικής πράξης, της καθιέρωσης διεθνών standards για την άσκηση της ιατρικής πράξης και την εμπλοκή της δικαιοσύνης είναι μεγάλες προκλήσεις για τη σύγχρονη κοινωνία που απαιτούν υπεύθυνες απαντήσεις από την πολιτεία (και όχι μόνο στην Ελλάδα).

Το σημαντικότερο όμως είναι να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το γιατρό που έχει θεσμοθετημένα την ευθύνη του αρρώστου. Δεν υπάρχουν μαγικές θεραπείες που εφαρμόζονται σε ειδικά κέντρα κάπου αλλού... Αν υπήρχαν, να είστε σίγουροι οτι θα εφαρμόζονταν στο Νοσοκομείο της πόλης σας.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.