ακροαστικα | τρανσαμιναση | sh fungoral fei τιμη | τι ειναι εχινοκοκκοσ | σκωληκοειδιτιδα

ΚΟΛΠΙΚΟΣ ΠΤΕΡΥΓΙΣΜΟΣ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Κολπική αρρυθμία κατά την οποία οι κόλποι συστέλλονται με υψηλή συχνότητα (250-350 σφύξεις / λεπτό) πλήν όμως διατηρείται οργανωμένη η κολπική συστολή. Οι κοιλίες αντιθέτως λόγω ενός φυσιολογικού εμποδίου – «φρένου» (του κολποκοιλιακού κόμβου) συνεχίζουν να συστέλλονται με πιο φυσιολογικούς ρυθμούς (75-150)

Παθογένεια

Ιδιοπαθής
Μετεγχειρητική επιπλοκή σε συγγενείς καρδιοπάθειες
Στεφανιαία νόσος
Υπέρταση
Ρευματική νόσος

Κλινική εικόνα

Κανένα (γεγονός που κρύβει πολλούς κινδύνους)
Δύσπνοια
Αίσθημα παλμών
Προκάρδια άλγη
Εύκολη κόπωση

Διάγνωση

Γίνεται με το ηλεκτροκαρδιογραφημα

Αντιμετώπιση

Αποσκοπεί σε δύο βασικούς στόχους:
Α) Αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού που γίνεται με χορήγηση των κατάλληλων αντιαρρυθμικών φάρμακων ή με μια ειδική μέθοδο που λέγεται ηλεκτρική ανάταξη.
Β) Πρόληψη θρομβοεμβολικών φαινομένων: διίστανται οι απόψεις για το αν είναι ή όχι αναγκαία η χρήση αντιπηκτικών. Πλήν όμως όλο και αυξάνουν τα στοιχεία που συνηγορούν στην χρήση αυτών των φαρμάκων.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Η κυριότερη επιπλοκή είναι ο σχηματισμός θρόμβων εντός των κόλπων της καρδιάς οι οποίοι εν συνεχεία μπορούν να αποκολληθούν και να προκαλέσουν εμβολές στις αρτηρίες του εγκεφάλου (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), και σε άλλα σημεία του σώματος. Η επιπλοκή αυτή που συμβαίνει και στην κολπική μαρμαρυγή, εδώ είναι σαφώς σπανιότερη.
Επίσης μπορεί να επιδεινώσει την καρδιακή λειτουργία ιδίως όταν προϋπάρχει καρδιακή πάθηση όπως: στεφανιαία νόσος, στένωση αορτής, υπερτασική καρδιοπάθεια.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.