μετακτινικη ρικνη κυστη | ολιστικος ελεγχος υγειας | στιγμα μεσογειακης αναιμιας | φυσιολογικες τιμες hba2

Επιτυχείς εγχειρήσεις στο κρανίο πριν 5500 χρόνιαΚρανίο ηλικίας περίπου 5500 χιλιάδων ετών, το οποίο είχε υποβληθεί σε κρανιοανάτρηση, δηλαδή, τη χειρουργική επέμβαση με την οποία ανοίγεται μία τρύπα στο κεφάλι, ανακαλύφθηκε στη Βολιβία, ενώ είναι βέβαιο ότι ο ασθενής, μετά την επέμβαση, επέζησε. Οι πρωτόγονες κρανιανατρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτόγονα εργαλεία και τεχνικές, αποτελούν μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες χειρουργικές επεμβάσεις στην ανθρώπινη ιστορία. Υπάρχουν αποδείξεις, ότι τέτοιου είδους επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στη Νεολιθική εποχή, τουλάχιστον εδώ και 7000 χρόνια, ενώ εξακολουθούν να γίνονται ακόμη και σήμερα σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, της Νοτίου Αμερικής και της Μελανησίας.

Πρωτόγονες κρανιοανατρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα σε πολλές περιοχές του κόσμου, ενώ ήταν αρκετά συχνές στο Περού και τη Βολιβία. Ανάλογα ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί στην Ασία, την Ευρώπη, τη Νέα Ζηλανδία και τη Βόρεια Αμερική. Η επέμβαση συνίσταται στην αφαίρεση ενός τμήματος του κρανίου, από ζωντανό ασθενή, ώστε να αποκαλυφθεί η σκληρά μήνιγγα. Η σκληρά μήνιγγα, είναι μια σκληρή ινώδης μεμβράνη, η οποία αποτελεί το εξωτερικό περίβλημα του εγκεφάλου. Αν δεν υποστεί ρήξη σε κάποιο σημείο, ένας ασθενής, σε μια εποχή χωρίς αναισθησία και αντιβιοτικά, είχε αρκετές πιθανότητες να επιζήσει.

Τα κίνητρα των νεολιθικών κρανιοανατρήσεων, έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας πολλών επιστημών, από την εποχή που ανακαλύφθηκαν τα πρώτα κρανία που είχαν υποστεί την επέμβαση, το 19ο αιώνα. Γενικά, έχει γίνει αποδεκτό ότι οι κρανιοανατρήσεις γίνονταν με σκοπό να εισέλθουν ή να εξέλθουν κάποια πνεύματα. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί παρά μία υπόθεση. Μπορεί να είχαν πραγματοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως σε πονοκεφάλους, κατάγματα, λοιμώξεις ή σπασμούς. Μπορεί να είχαν πραγματοποιηθεί για θρησκευτικούς λόγους. Συχνά, υπάρχουν κατάγματα, κάτι που υποδηλώνει ότι μπορεί να γίνονταν με σκοπό την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούσε η αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση. Το βέβαιο είναι, πως σε περισσότερα από 85 κρανία, η επούλωση του τραύματος, δείχνει ότι οι ασθενείς επέζησαν μετά την επέμβαση...

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.