Οι πάνες μιας χρήσεως ίσως επηρεάζουν τη γονιμότητα

Οι πάνες μιας χρήσεως ίσως επηρεάζουν τη γονιμότηταΟι πάνες μιας χρήσεως, οι οποίες θεωρούνται σωτήριες από τους γονείς τα τελευταία 25 χρόνια, προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας στο όσχεο στα μικρά αγόρια, κάτι που σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κιέλου στη Γερμανία και δημοσιεύθηκε στο έγκυρο παιδιατρικό περοδικό Archives of Disease in Childhood, ίσως έχει βλαβερές συνέπειες στην ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος των αγοριών, αφού είναι γνωστό ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του οσχέου στους ενήλικες εμποδίζει την παραγωγή σπέρματος.

Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν αγόρια ηλικίας λίγων ημερών μέχρι τεσσάρων ετών και μελετήθηκε η θερμοκρασία του οσχέου όλο το 24ωρο. Οταν το περίβλημα της πάνας ήταν πλαστικό, τότε η θερμοκρασία στο όσχεο ήταν κατά μέσο όρο 1 °C υψηλότερη. Επίσης, οι πάνες μιας χρήσης, φαίνεται να αμβλύνουν το μηχανισμό ψύξης των βρεφών, ο οποίος διατηρεί τους όρχεις σε θερμοκρασία τουλάχιστον 1 °C χαμηλότερο από το υπόλοιπο σώμα, πλησιάζοντας ή απομακρύνοντας το όσχεο από το σώμα.

Σύμφωνα με τον W. G. Sippell υπεύθυνο της έρευνας, φαίνεται ότι η μακροχρόνια και συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων, είναι πιθανό να επηρεάζει την ωρίμανση των όρχεων στα βρέφη και τα νήπια, ενώ συνεχίζοντας, θεωρεί πιθανό ότι η χρήση της πάνας μιας χρήσης τα τελευταία 25 χρόνια, να ευθύνεται τόσο για την μείωση της ποιότητας του σπέρματος, κάτι που ίσως μπορεί να εξηγήσει την αύξηση της αντρικής στειρότητας τα τελευταία χρόνια, όσο και την αυξημένη συχνότητα καρκίνου του όρχεος που παρατηρείται στις αναπτυγμένες χώρες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση