Το ελαιόλαδο προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Το ελαιόλαδο προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρουΣύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε 28 χώρες, κατά την οποία μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες κάθε λαού και ιδιαίτερα η κατανάλωση ελαιολάδου, διαπιστώθηκε ότι το ελαιόλαδο, βασικό στοιχείο της μεσογειακής δίαιτας, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τροφές οι οποίες μπορούν επίσης να δράσουν προστατευτικά, είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση κρέατος, συνδέεται με συχνότερη εμφάνιση καρκίνου.

Το κρέας, το ψάρι και το ελαιόλαδο, αποτελούν τα στοιχεία – κλειδιά, σε ότι αφορά τις διατροφικές συνήθειες, για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα λοιπόν με τον Michael Goldacre, υπεύθυνο της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Institute of Health Sciences, ο συνδυασμός κρέατος και ψαριού, σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης της νόσου, ενώ η κατανάλωση ελαιολάδου, μπορεί να ασκεί προστατευτική επίδραση στην εμφάνιση καρκίνου.

Το ελαιόλαδο, φαίνεται να επιδρά στο μεταβολισμό του εντέρου, μειώνοντας τα επίπεδα μιας ουσίας που ονομάζεται δεσοξυχολικό οξύ, ενώ προκαλεί αύξηση ενός ενζύμου, του διαμινικού οξός, το οποίο μπορεί να επηρεάσει ευεργετικά την αναδιοργάνωση των κυττάρων του εντέρου. Το κρέας, προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα, αυξάνοντας τα επίπεδα του δεσοξυχολικού οξέος. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο των αναπτυγμένων χωρών, ενώ είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένος στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση