Φοβού την νικοτίνη… και δώρα φέρουσα

Φοβού την νικοτίνη... και δώρα φέρουσαΘα μπορούσατε να καπνίσετε με απόλαυση λίγα τσιγάρα… και κατόπιν να αποφασίσετε ότι δεν θα ξανακαπνίσετε στην ζωή σας; Αν το μπορείτε μπράβο σας, όμως μάλλον είστε μία σπάνια εξαίρεση. ’ν δεν το μπορείτε πρέπει να ξέρετε, ότι αυτό συμβαίνει, σαν αποτέλεσμα της ‘ειδικής σχέσης’-εξάρτησης που αναπτύσσεται ανάμεσα στον καπνιστή και την νικοτίνη. Οι ερευνητές εδώ και καιρό, υποστηρίζουν ότι και λίγα τσιγάρα μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι μπορεί να συμβεί ακόμη και πριν ακόμα γίνει το κάπνισμα καθημερινή συνήθεια.

Πρόσφατη μελέτη ενισχύει αυτές τις απόψεις. Ο Dr Joseph DiFranza και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν περίπου 700 εφήβους ηλικίας 12 και 13 ετών , για ένα χρόνο. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι οι έφηβοι – νέοι καπνιστές αισθάνονταν παρόμοια συμπτώματα στέρησης με αυτά που αισθάνονται οι συστηματικοί καπνιστές.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι:

– Το 95% των εφήβων άρχισε να καπνίζει περιστασιακά κατά την διάρκεια του χρόνου, τουλάχιστον ένα τσιγάρο την εβδομάδα.

– Το 63% των καπνιστών παρουσίασε ένα ή περισσότερα κλασσικά συμπτώματα εξάρτησης (ακατάσχετη επιθυμία για τσιγάρο και μετά στέρηση καπνού έμμονες ιδέες, ταχυκαρδία, αδυναμία συγκέντρωσης, νευρικότητα κλπ)

– Το 25% αυτών που παρουσίασαν συμπτώματα, έγιναν συστηματικοί καπνιστές σε δύο εβδομάδες.

– Το 62% δήλωσαν οτι είχαν κάποιο σύμπτωμα εξάρτησης πριν γίνουν καθημερινοί καπνιστές.

Είναι πράγματι πιθανόν οι εφηβοι να είναι πιό ευαίσθητοι στην νικοτίνη, ωστόσο υπάρχουν πολλές ενδείξεις οτι την ίδια συμπεριφορά έναντι της νικοτίνης εμφανίζουν και οι ενήλικες.
Αν μάλιστα είστε ακόμα δύσπιστοι σκεφθείτε προσεκτικά, τα νεώτερα δεδομένα:

– Τό πρώτο τσιγάρο δημιουργεί ένα μακράς διάρκειας εντύπωμα στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την ικανοποίηση , σύμφωνα με το περιοδικό Neuron. Έτσι ερμηνέυεται γιατί πολύ σύντομα μπορεί να γίνει συνήθεια-εξάρτηση.

– Γυναίκες που καπνίζουν απο ένα (!)μέχρι δεκατέσσερα τσιγάρα την ημέρα, έχουν 3 φορές περισσότερο κίνδυνο να παρουσίασουν καρδιοαγγειακή νόσο, όπως γράφει το περιοδικό The New England Journal of Medicine.

Φοβού την νικοτίνη λοιπόν…

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση