Ευρωπαϊκά δώρα για την ελληνίδα μητέρα

Ευρωπαϊκά δώρα για την ελληνίδα μητέραΥποχρεωτικές άδειες μεγαλύτερης διάρκειας, επιδόματα που πλησιάζουν το ύψος του κανονικού μισθού κατά την διάρκεια της άδειας εγκυμοσύνης και μέτρα που υπερασπίζουν τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών που θα γίνουν μητέρες, ψηφίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο δρόμος μέχρι την υλοποίηση τους θα είναι μακρύς, μια και περνά κατ΄αρχήν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα τα εξετάσει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ταυτόχρονα η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πραγματικότητα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι μεγάλη.

Προτεινόμενα μέτρα

-Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει 20 εβδομάδες άδεια μητρότητας, ενώ στην χώρα μας μόλις φέτος καθιερώθηκε η άδεια των 17 εβδομάδων. Από αυτές προτείνονται να είναι υποχρεωτικές οι 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό, γιατί διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες βιάζονται να επιστρέψουν στην δουλειά τους, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του παιδιού τους.

-Επίδομα κατά την άδεια μητρότητας ίσο με το 80% του προηγούμενου μισθού, ενώ ταυτόχρονα θα συνυπολογίζεται και στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

-Αμοιβές στο ύψος ενός κανονικού μισθού και για εργαζόμενες σε ελεύθερα επαγγέλματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλαδα οι γυναίκες δικηγόροι δικαιούνται 4 μήνες άδεια και επίδομα 240.000 δραχμές και για τους 4 μήνες.

-Απαγόρευση των απολύσεων σε περιπτώσεις που αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή άτυπες συμβάσεις απασχόλησης.

-Εγγυήσεις ότι η εγυμοσύνη και γενικά η μητρότητα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επαγγελματική ανέλιξη της γυναίκας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση