Ερευνητές ανακάλυψαν τον διακόπτη του λίπους!

Ερευνητές ανακάλυψαν τον διακόπτη του λίπους!Στην συνεχιζόμενη προσπάθεια για την ανακάλυψη ενός μαγικού χαπιού που θα συρρικνώνει την σιλουέττα, οι ερυνητές βρήκαν έναν ‘διακόπτη’ για το λίπος, μία πρωτεΐνη η οποία προκαλεί την μετατροπή των κυττάρων είτε σε μυς είτε σε λίπος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρωτεΐνη δρα σαν μοριακός διακόπτης που καθορίζει ποιά αναπτυσσόμενα κύτταρα θα γίνουν λιποκύτταρα και ποιά θα γίνουν μυϊκά κύτταρα.

Τόσο τα μυϊκά κύτταρα όσο και τα λιποκύτταρα προέρχονται από πρόδρομα κύτταρα. Η διαφοροποίηση ορισμένων από τα πρόδρομα αυτά κύτταρα καθορίζεται από μία ομάδα 18 πρωτεϊνών, που ονομάζονται Wnt. Μία από αυτές τις πρωτεΐνες, η πρωτεΐνη Wnt 10b, φαίνεται να ρυθμίζει την παραγωγή των μυϊκών κυττάρων. Οταν η πρωτεΐνη Wnt 10b συνδέεται με τα πρόδρομα κύτταρα, αυτά μετατρέπονται σε μυς, ενώ όταν η πρωτεΐνη απουσιάζει, τότε τα ίδια κύτταρα μετατρέπονται σε λίπος. Για το λόγο αυτό, η πρωτεΐνη Wnt 10b, παρομοιάζεται με έναν διακόπτη ο οποίος όταν είναι ανοιχτός, δεν αναπτύσσονται λιποκύτταρα, ενώ όταν ο διακόπτης είναι κλειστός, ακόμα και μυϊκά κύτταρα μετατρέπονται σε λίπος.

Παρ’ όλο που τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά για την μελέτη της παχυσαρκίας, δεν φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη θα χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο κατά της παχυσαρκίας, επειδή η έκταση της δράσης της είναι αρκετά περιορισμένη, επηρεάζοντας λίγα μόνο κύτταρα που βρίσκονται γύρω της. Ετσι, προς το παρόν, όσοι επιθυμούν να χάσουν βάρος, πρέπει να καταφύγουν στο γνωστό τρόπο: λιγότερο φαγητό και περισσότερη άσκηση!

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση