Ιός ενοχοποιείται για την παχυσαρκία

Φτωχές διατροφικές συνήθειες, καθιστικός τρόπος ζωής και γονίδια, έχουν ενοχοποιηθεί για την παχυσαρκία. Ωστόσο, νεώτερες έρευνες απέδειξαν ότι υπάρχει η πιθανότητα ένας ιός να προκαλεί συσσώρευση λίπους σε ορισμένους ανθρώπους. Πρόκειται για έναν αδενοϊό, γνωστό ως ανθρωπινο αδενοϊό 36, ο οποίος προκαλεί συσσώρευση λίπους στα ζώα.

Η ιδέα ότι ιοί μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση λίπους σε ζώα δεν είναι καινούρια, αλλά είναι η πρώτη φορά που ανθρώπινος ιός σχετίζεται με την παχυσαρκία. Οι ερευνητές, μετά την ανακάλυψη ότι ο ιός προκαλεί συσσώρευση του λίπους σε κοτόπουλα, μελέτησαν 52 παχύσαρκους ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι 10 από αυτούς εμφάνιζαν σημεία προσβολής από τον ιό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι, ήταν οι πλέον παχύσαρκοι και παρουσίαζαν, παραδόξως, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης από εκείνους που δεν εμφάνιζαν σημεία προσβολής.

Ο τρόπος δράσης του ιού δεν είναι ξεκάθαρος. Πιθανολογείται, ότι προκαλεί διαταραχές σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη ρύθμιση των θερμίδων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί. Μπορεί επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αλληλεπιδρά με γονίδια που σχετίζονται με την παχυσαρκία ή με φτωχή διατροφή.

Παρά την πιθανότητα ένας λοιμογόνος παράγοντας να παίζει κάποιο ρόλο στην παχυσαρκία, όπως συμβαίνει και στο πεπτικό έλκος, χρειάζονται αρκετές μελέτες ακόμη, ώστε κάτι τέτοιο να αποδειχθεί.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση