Γονίδια ευθύνονται για το 25% των τρίων συχνότερων καρκίνων.

Γονίδια ευθύνονται για το 25% των τρίων συχνότερων καρκίνων.Η γονιδιακή κληρονομικότητα ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τουλάχιστον τρείς συνηθισμένους καρκίνους, συμπεραίνει η σύγχρονη έρευνα. Ειδικότερα Σκανδιναυοί ερευνητές έδειξαν οτι ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του μαστού σχετίζεται με ορισμένα γονίδια.
Οι υπόλοιπες περιπτώσεις προκαλούνται απο τις δραστηριότητες των ανθρώπων, όπως κάπνισμα και δίαιτα, επαγγελματικές νόσοι και λοιμώξεις.
Dr. Paul Lichtenstein και οι συνεργάτες του απο το Karolinska Institute της Στοκχόλμης δημοσιεύουν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού The New England Journal of Medicine την μελέτη 44788 διδύμων στην Σουηδία, την Δανία και την Φιλανδία. Συνέκριναν μονοωϊκούς διδύμους -που έχουν τα ίδια γονίδια- με διωϊκούς διδύμους. Συγκεντρωτικά κάποια γονίδια σχετίζονται άμεσα για το 30% των διαφόρων τύπων καρκίνου. Η γονιδιακή κληρονομικότητα ευθύνεται για το 42% του καρκίνου του προστάτη, το 35% του καρκίνου του παχέος εντέρου και το 27% του καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές υπολογίζουν οτι τα προσεχή 2-3 έτη θα συλλέξουν αρκετά στοιχεία για την εκτίμηση του κινδύνου γονιδιακής κληρονομικότητας και για άλλους καρκίνους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση