τι κανουμε οταν εχουμε φαγουρα | χαλαρωση σφιγκτηρα οισοφαγου | εντερο

Πρωτείνη που ρυθμίζει την μνήμηΜία πρωτείνη του εγκεφάλου που εξαρτάται απο τους κιρκάρδιους ρυθμούς φαίνεται να παίζει ρόλο στην μνήμη μακράς διάρκειας. Αυτό δημοσίεύται στο περιοδικό Science (2000;288:2226-2230).

Συγκεκριμένα η πρωτείνη NPAS-2 φαίνεται οτι είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του βιολογικού ρολογιού λαι των περίπλοκων εγκεφαλικών λειτουργιών όπως η μάθηση και η μνήμη. Ο Dr. Joseph A. Garcia του Πανεπιστημίου του Texas και οι συνεργάτες του παρατήρησαν την συμπεριφορά πειραματοζώων με έλλειψη της πρωτείνης NPAS-2. Στην πρώτη φάση των πειραμάτων τους τα είχαν εκπαιδεύσει να αναγνωρίζουν οσμές ή οπτικές εικόνες (πχ τροφή) ή ήχους. Κατόπιν με την χρήση της γενετικής μηχανικής απάλειψαν την πρωτείνη NPAS2 απο τον εγκεφαλο τους. Κατόπιν τοποθετώντας τα στο ίδιο περιβάλλον διεπίστωσαν την ανικανότητα τους να αναγνωρίσουν οσμές, εικόνες ή ήχους.

Οι ερευνητές θεωρούν οτι η πρωτείνη NPAS-2 είναι ο κύριος ρυθμιστής των κιρκαρδίων ρυθμών, που είναι το αναγκαίο ρολόϊ για την διεκπεραίωση των εξαιρετικά πολύπλοκων προσλαμβανομένων αισθητικών ερεθισμάτων. Αυτά τα ερευνητικά δεδομένα αν επιβεβαιωθούν και με άλλα πειράματα, θα βρούν σημαντικές εφαρμογές στην θεραπεία ανθρωπίνων νόσων όπως η αμνησία αλλά ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η πνευματική καθυστέρηση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.