κυστεσ στων προστατη | περιδεση τραχηλου | λοιμωξη αναπνευστικου | πολποδας στο εντερο | δυσπνοια παλινδρομηση

Επικονδυλίτιδα του αγκώνα


Άλλες ονομασίες

Αγκώνας τεννιστών.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πρόκειται για την τενοντίτιδα (φλεγμονή του τένοντα) των μυών που ξεκινούν από την έξω επιφάνεια του αγκώνα και καταλήγουν στον καρπό (μακρός και βραχύς κερκιδικοί εκτείνοντες τον καρπό). Αν και έχει το όνομα «αγκώνας των τεννιστών», δεν παρατηρείται μόνο σε αυτούς που παίζουν τέννις. Οφείλεται συνήθως σε υπερκόπωση του χεριού κατά τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Πως εμφανίζεται η πάθηση

Η πάθηση εμφανίζεται αρχικά με ήπια ενοχλήματα πόνου στον αγκώνα και δυσχέρεια σε δραστηριότητες όπως το άνοιγμα της βρύσης ή τη μεταφορά ενός πιάτου στο τραπέζι κλπ. Σε προχωρημένες καταστάσεις οι ασθενείς παραπονούνται για έντονο πόνο που τους δυσκολεύει σημαντικά ακόμη και στο να κρατήσουν το πηρούνι. Συνήθως υπάρχει ευαισθησία κατά την πίεση στην έξω επιφάνεια του αγκώνα και πρήξιμο.

Ρόλος της φυσιοθεραπείας

Η θεραπεία συνήθως είναι συντηρητική και πολύ σπάνια χειρουργική. Σε πρώτη φάση επιβάλλεται ακινητοποίηση με τριγωνικό επίδεσμο που ακινητοποιεί και τον καρπό και εγχύσεις κορτικοειδών. Πολύ σπάνια το χέρι ακινητοποιείται με γύψινο νάρθηκα. Ο χρόνος της ακινητοποίησης καθορίζεται από το γιατρό. Μετά τη δεύτερη με τρίτη ημέρα ο ασθενής επισκέφτεται το φυσιοθεραπευτή. Ο στόχος της φυσιοθεραπείας είναι η αναλγησία δηλ η ανακούφιση από τον πόνο και η υποχώρηση της φλεγμονής. Παράλληλα είναι σημαντικός ο ευθυγραμμισμός των ινών του κολλαγόνου του τένοντα, ώστε ν'ανταπεξέλθει στην εναπόθεση φορτίων κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής. Το πρόγραμμα της αποκατάστασης περιλαμβάνει την εφαρμογή των ακτινών LASER, υπερήχων, αναλγητικών ρευμάτων και ήπιας μάλαξης. Σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιείται και η μέθοδος της ιοντοφόρεσης. Όταν ο πόνος υποχωρήσει γίνονται ασκήσεις διάτασης, ενεργητικές ασκήσεις και ασκήσεις με αντίσταση. Κατά τη διάρκεια όλης της θεραπείας επιβάλλεται περιορισμός στο ελάχιστο όλων των δραστηριοτήτων και εφαρμογή πάγου.

Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται πολύ σπάνια και σε περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία αποτύχει.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.