Δινόλουτρα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Το δινόλουτρο είναι ένα μέσο υγρής θερμότητας που γίνεται με μια συσκευή, που περιέχει νερό, στο οποίο δημιουργούνται δίνες από μία ηλεκτρική τουρμπίνα.

Πως γίνεται

Το δινόλουτρο σαν μέσο επιπολούς αύξησης της θερμοκρασίας προσφέρει περισσότερα από κάθε άλλη μορφή υγρής θερμότητας, διότι από τη μία αυξάνει τη θερμοκρασία των θεραπευομένων περιοχών και από την άλλη χάρη στις δίνες αυξάνει τη λεμφική και την αιματική κυκλοφορία βοηθώντας έτσι στην απορρόφηση των οιδημάτων και των αιματωμάτων.

Για τη θεραπεία των άκρων χρησιμοποιείται ένας κάδος, ενώ για τη γενική θερμοθεραπεία μία ειδική μπανιέρα ή δεξαμενή. Ανάλογα με τη θερμοκρασία, το νερό χωρίζεται σε πολύ ζεστό (40 – 43,3 βαθμοί Κελσίου), αρκετά ζεστό (37,2 – 40 βαθμοί), ζεστό (35 – 37,2), ουδέτερο ( 33,5-35,5 ) και μόλις χλιαρό (26,6 – 33,3 βαθμοί Κελσίου).
Ανεξάρτητα από το αν εφαρμόζεται τοπικά στα άκρα ή γενικά πρέπει να έχει καλή γείωση,το δωμάτιο πρέπει να είναι ζεστό και με χαμηλή υγρασία ενώ η θερμοκρασία του δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Ο ασθενής τοποθετείται σε αναπαυτική θέση και οι δίνες προσανατολίζονται προς τη θεραπευόμενη περιοχή.Σε επώδυνες καταστάσεις ή όταν υπάρχει έντονο οίδημα οι δίνες προσανατολίζονται σε άλλες κατευθύνσεις και μαλάσσουν την περιοχή εμμέσως.Οι δίνες στην αρχή είναι ήπιες και μετά έντονες ενώ θα πρέπει να ενημερώνονται οι ασθενείς να μην τις κοιτάζουν διότι είναι πιθανόν να τους προκαλέσουν ναυτία.Τέλος σε περίπτωση που υπάρχουν ανοικτά τραύματα πρέπει στο νερό να προστίθεται αντισηπτικό ενώ είναι καλύτερα το νερό ν’αντικαθίσταται από ασθενή σε ασθενή.

Ενδείξεις

Το δινόλουτρο ενδείκνυται σε οξείες, υποξείες και χρόνιες τραυματικές και φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως θλάσεις των μυών, διαστρέμματα, συνδεσμικές κακώσεις, κακώσεις στους τένοντες, αρθρίτιδες και σε οσφυοϊσχιαλγίες. Στις οξείες καταστάσεις το νερό πρέπει να είναι χλιαρό ή ουδέτερο, ώστε να μην αυξήσει τον πόνο και τη φλεγμονή, αλλά να βελτιώσει την κυκλοφορία στην περιοχή. Σε ασθενείς με υποξεία και χρόνια προβλήματα γίνεται ζεστό ή αρκετά ζεστό δινόλουτρο ενώ στις χρόνιες καταστάσεις ή σε επώδυνες μη φλεγμονώδεις καταστάσεις, πρέπει να γίνεται αρκετά ζεστό έως πολύ ζεστό δινόλουτρο, εάν δεν υπάρχει άλλη αντένδειξη. Ιδιαίτερα στη χρόνια αρθρίτιδα το πολύ ζεστό δινόλουτρο ανακουφίζει τον ασθενή, τον χαλαρώνει και βοηθά σημαντικά την κινητοποίηση.

Το δινόλουτρο χρησιμοποιείται στις δύσκαμπτες αρθρώσεις (π.χ μετά από κάταγμα), προετοιμάζοντάς τες για την εκτέλεση ασκήσεων, σε περιφερικές αγγειακές παθήσεις διότι βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, σε κακώσεις των περιφερικών νεύρων, σε εγκαύματα και σε ασθενείς με ανοικτά τραύματα, κυκλοφορικές ανωμαλίες και καρδιακές παθήσεις χωρίς πρόβλημα. Στους ασθενείς αυτούς πρέπει να γίνεται ουδέτερο δινόλουτρο. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για την τοπική θερμοθεραπεία των άκρων χρησιμοποιούνται γενικώς μεγαλύτερες θερμοκρασίες, από τις θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται για τη θερμοθεραπεία εκτεταμένων περιοχών.

Αντενδείξεις

Η χρήση του δινόλουτρου αντενδείκνυται σε ασθενείς με πυρετό, σε αυτούς που χρειάζονται υποστήριξη του σώματός τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας, σε ασθενείς με δερματικές παθήσεις, σε μετεγχειρητικές καταστάσεις κατά την επούλωση της τομής, καθώς και σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και ερυθηματώδη λύκο, διότι επιδεινώνονται τα συμπτώματα. Τέλος οι έγκυες πρέπει ν’αποφεύγουν το θερμό δινόλουτρο ιδιαίτερα κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, γιατί έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκληθούν γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση